Nieuws/Financieel
1963288124
Financieel

'Fugro, ABN, ING sterk geraakt door zwakke oliesector'

AMSTERDAM (AFN) - Fugro, ABN AMRO, ING en Boskalis zijn bedrijven die op de grootste klappen kunnen rekenen vanwege het overaanbod van olie. Dat concluderen kenners van KBC Securities in een rapport.

De analisten benadrukken dat de olieprijzen nu op historische lage niveaus liggen vanwege de ingeklapte vraag door Covid-19. De productieverlaging afgesproken door oliekartel OPEC en bondgenoten is daarbij "een druppel op een gloeiende plaat". Deze situatie had eerst zijn weerslag op grote olieconcerns maar raakt nu ook andere bedrijven die iets te maken hebben met de sector.

Bodemonderzoeker Fugro wordt relatief het sterkst geraakt door het overaanbod van olie, aldus de marktvorsers. Meer dan de helft van Fugro's omzet is afkomstig van de olie- en gassector. ABN AMRO en ING hebben op hun beurt een aanzienlijke blootstelling aan olie- en gasbedrijven. Bij baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis zorgen de ontwikkeling in de oliesector voor een vertraagde herstel van het onderdeel Offshore Energy.

Verfproducent AkzoNobel en tankopslagbedrijf Vopak hebben juist baat van de situatie op de oliemarkt. AkzoNobel gebruikt voor ongeveer de helft van zijn opbrengsten olie-gerelateerde grondstoffen, die waarschijnlijk goedkoper zullen worden vanwege de lagere olieprijs. Vopak zal vanaf het lopende kwartaal profiteren van meer opdrachten voor opslag. Opslag van olie is goed voor zo'n 40 procent van de omzet, rekenen de analisten voor.

Fugro stond vrijdag omstreeks 10.10 uur 2,3 procent lager op 3,20 euro. ABN AMRO en ING noteerden tot 5 procent in de min. Boskalis verloor 1,6 procent aan waarde.

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd