Financieel/Ondernemen
1964122
Ondernemen

Meer aanbod in startup-dorp Amsterdam Science Park

’Uitbreiden met blockchain’

Erik Boer op het terrein waar voor het einde van het jaar nieuwe containers verrijzen.

Erik Boer op het terrein waar voor het einde van het jaar nieuwe containers verrijzen.

Amsterdam - Startup Village op het Amsterdam Science Park verdubbelt voor het einde van het jaar in omvang. Een groot deel van de nieuwe containers is gereserveerd voor bedrijven die zich bezighouden met het thema blockchain.

Erik Boer op het terrein waar voor het einde van het jaar nieuwe containers verrijzen.

Erik Boer op het terrein waar voor het einde van het jaar nieuwe containers verrijzen.

„Met een blockchainlab, hopen we startups te verleiden hiernaartoe te komen”, vertelt Erik Boer, directeur van incubator ACE, initiatiefnemer van het containerdorp. „Blockchain staat nog in de kinderschoenen, maar biedt veel kansen.”

Op dit moment zijn er 25 startups gevestigd in de bontgekleurde zeecontainers op het terrein dat de thuisbasis is van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) van de Universiteit van Amsterdam, van internetknooppunt AMS-IX en onderzoeksinstellingen zoals Nikhef en CWI.

De meeste bedrijfjes in Startup Village houden zich nu bezig met kunstmatige intelligentie en data-analyse. Het blockchainlab moet daar verandering inbrengen. Een vijftal nieuwe containers wordt hiertoe aan elkaar gekoppeld. Naast werkplekken voor een aantal blockchain startups komt er een ruimte waar ACE bijeenkomsten gaat organiseren rond het thema.

„Het doel is om investeerders en corporates over de vloer te krijgen bijvoorbeeld door pitch-events te organiseren. Maar ook wetenschappers uit te nodigen om presentaties te geven.” Hoewel de nieuwe containers nog geplaatst moeten worden, staat de eerste masterclass al gepland. Wiskundige Marc Stevens van het CWI zal meer vertellen over de mogelijkheden en toepasbaarheid van de nieuwe technologie.

In het huidige programma van ACE zitten twee startups die zich met blockchain bezighouden: Cargo Ledger dat de technologie inzet voor de digitale transformatie van de bevoorradingsketen en Connect to Innovate dat grote organisaties helpt bij de implementatie van nieuwe technologieën. Zij zullen de eerste bewoners zijn van het nieuwe blockchainLab. Daarnaast is Boer in gesprek met Unchain.io, een spin-off van IBM dat een platform heeft ontwikkeld dat de verschillende blockchainstandaarden met elkaar laat praten. Ook het Haarlemse 3D Makers Zone heeft interesse om een vestiging te openen.

Boer verwacht niet lang te hoeven zoeken naar nieuwe bewoners. Het dorp dat in november 2016 van start is gegaan, is zeer gewild. „In Amsterdam zijn meer gedeelde werkomgevingen, maar onze locatie is uniek vanwege de mix van onderzoek, onderwijs en bedrijvigheid op het terrein.” Ook gevestigde bedrijven als Tata Steel en Qualcomm hebben een kantoor op het terrein van Amsterdam Science Park. In een nog te bouwen pand heeft ASML al een vloer gereserveerd.

Circa de helft van de startups op het terrein is begonnen als project op de universiteit. De andere helft komt van buiten, zoals Tax-i, een project van drie werknemers van Deloitte die een algoritme ontwikkelen om slimmer te zoeken in uitspraken van het belastingrecht. Boer vindt het nuttig dat ook andersoortige startups zich in ‘zijn’ containerdorp vestigen. „Diversiteit is belangrijk voor het succes. Als je alleen studentenstartups huisvest, wordt de kring waarin je opereert steeds kleiner.”