Nieuws/Financieel
1964480
Financieel

Suiker in geen jaren zo goedkoop

De prijs van suiker in een kop koffie of thee is op de beurs verder naar beneden gegaan. De beleggingen staan in prijs op een recent dieptepunt. Boeren produceren massaal en drukken daarmee de prijzen.

India gaat ondanks grote voorraden naar een oogstrecord dankzij gunstige weken met regen. India is de grootste consument ter wereld en heeft de productie afgelopen jaren al opgeschroefd.

Opnieuw ging woensdag 3% van de prijs voor witte suiker af, die al fors aan het dalen is geweest. Future-prijzen voor latere levering van partijen bruine suiker vielen met 4% terug. India wil vanwege de overvloed toestaan meer witte suiker te exporteren.

Verlies per kilo

Suikerrietmolens draaien met verliezen, zo’n $0,11 op uiteindelijk een kilo suiker, aldus data van verzamelaar Bloomberg.

Sinds 2015 is suiker niet zo goedkoop geweest. Nieuwe grote oogsten Thailand drukken de termijncontracten voor de prijs.

Tegelijkertijd zakte de munt van grootproducent Brazilië, de real. Deze valutadaling geeft lokale producenten een douceurtje, aangezien contracten allemaal in dollars worden afgerekend.