Financieel/Geld
1965679166
Geld

Consumentenprijzen weer wat omhoog

Den Haag - De stijging van de consumentenprijzen was in oktober op jaarbasis iets groter dan in september. Dat komt onder meer door de prijsontwikkeling van vliegtickets en mobiele telefoons. De prijsontwikkelingen van kleding en energie hadden daarentegen een verlagend effect, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Concreet waren consumentengoederen en -diensten in oktober 2,7 procent duurder dan een jaar eerder. In september betaalden consumenten nog 2,6 procent meer dan vorig jaar.

De consumentenprijsindex (CPI) is een belangrijke indicator voor het verschijnsel inflatie, maar is niet hetzelfde. De index geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies. Inflatie is breder dan de prijsontwikkeling van consumentengoederen en -diensten, want bijvoorbeeld ook koopwoningen, industriële producten, aandelen en goud veranderen van prijs.

Naast de consumentenprijsindex (CPI) berekent het CBS ook de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). In oktober waren goederen en diensten in Nederland volgens de HICP 2,8 procent duurder dan een jaar eerder. In september was dat nog 2,7 procent.

In de eurozone nam de prijsstijging gemiddeld af van 0,8 procent naar 0,7 procent. Het grote verschil is te wijten aan de btw-verhoging die begin dit jaar in Nederland is doorgevoerd.