Nieuws/Financieel
1965963
Financieel

GRENSVERLEGGER Boatsters vaart uit naar Mallorca

Boten verhuren onder de zon

Nick Gelevert (r) en zijn compagnon Raoul Milhado (l) hebben met hun botenverhuurbedrijf de zon opgezocht.

Nick Gelevert (r) en zijn compagnon Raoul Milhado (l) hebben met hun botenverhuurbedrijf de zon opgezocht.

Amsterdam - Het complete sales en marketingteam van het Nederlandse botenverhuurbedrijf Boatsters is afgelopen maart verhuisd naar het Spaanse eiland Mallorca. „Palma is het Silicon Valley van de jachten. Wie je er ook tegenkomt, iedereen doet wel iets met boten”, verklaart oprichter Nick Gelevert de stap.

Nick Gelevert (r) en zijn compagnon Raoul Milhado (l) hebben met hun botenverhuurbedrijf de zon opgezocht.

Nick Gelevert (r) en zijn compagnon Raoul Milhado (l) hebben met hun botenverhuurbedrijf de zon opgezocht.

Boatsters begon drie jaar geleden in Amsterdam als een soort Airbnb voor boten. Gelevert die zelf uit een botenfamilie komt, zette het direct als internationaal platform in de markt. „Sloepjes verhuren in Amsterdam is leuk, maar de echte business bevindt zich in de Mediterranee.”

Een bootje huren om door de Amsterdamse grachten te varen, kan overigens nog steeds via het platform. „Waarom zouden we daarop kannibaliseren”, aldus de jonge ondernemer. „Maar onze grootste markt is inmiddels de verhuur van motorboten en zeiljachten voor meerdere dagen.”

Doelgroep

Mallorca is de nummer één vertreklocatie van boten voor pleziervaart in de Middellandse zee. Door de verhuizing verwacht Gelevert dan ook beter in te kunnen spelen op de vraag naar luxe jachtverhuur. „We zitten hier in het hart van onze doelgroep. Zuid-Frankrijk, Kroatië en Griekenland zijn vanaf Mallorca goed bereikbaar.” Hij voegt eraan toe dat het bovendien geen straf is om zaken te doen onder de Spaanse zon. „De zes collega’s die mee zijn verhuisd, hoefden er ook niet lang over na te denken.”

Boatsters is inmiddels actief in 63 landen met ruim 12.000 boten. De concurrentie in de markt is echter groot. Het bedrijf wil zich onderscheiden door meer te zijn dan een verhuurplatform. Naast de verhuur van jachten, biedt het exclusieve label Boatsters Black gepersonaliseerde vaarroutes en volledig ontzorgende trips aan.

Ook voor botenbezitters biedt het bedrijf aanvullende diensten. In samenwerking met Lengers Yachts dat 50 jaar geleden door de opa van Nick werd opgericht, helpt Boatsters eigenaren van luxe jachten aan de juiste ligplaatsen, benodigde licenties en crew. „Om de lasten te drukken, wordt 95% van de luxe jachten verhuurd. Wij kunnen dit hele proces, inclusief verzekeringen, uit handen nemen, zodat de eigenaar er zelf geen omkijken meer naar heeft.”

Eigen crew

Deze luxe jachten worden vervolgens verhuurd via Boatsters Black. Deze boten met een lengte van 20 tot 80 meter hebben vaak een eigen crew aan boord. „Huurders krijgen daardoor een hotel op het water ervaring.”

Boatsters heeft vorig jaar iets minder dan een miljoen euro opgehaald bij private investeerders. Gelevert verwacht niet dat hij op korte termijn op zoek moet naar nieuw geld. „We kunnen onze eigen broek prima ophouden.”

Naast het kantoor in Palma waar zeven mensen werken, heeft Boatsters vestigingen in Amsterdam (ondersteuning en ontwikkeling) en Miami. Daarnaast is het bedrijf bezig een kantoor te openen in Ibiza. „Het is goed te bereiken vanaf Mallorca, maar de cultuur is er heel anders. Vooral dagboten zijn er populair en snelheid en uitstraling van een boot zijn er heel belangrijk. In Mallorca draait het vooral om grotere motorboten en zeiljachten.”

Met één werknemer in Miami probeert Boatsters ook voet aan de grond te krijgen in de Verenigde Staten en de Caraïben. Vooral tijdens de wintermaanden is het een aantrekkelijke markt. Met grote spelers als Get My Boat en BoatBound is het echter lastig om er een plek te veroveren. Maar niet onmogelijk volgens Gelevert. „Ons doel is uitgroeien tot grootste botenverhuurder ter wereld.”