Nieuws/Financieel
1966339774
Financieel

Apple en Microsoft stuwen Nasdaq naar nieuwe piek

NEW YORK (AFN) - De aandelenbeurzen in New York lieten maandag een positief beeld zien na een aarzelende start. Beleggers keerden terug in de markt na de verliesbeurt van eind vorige week. Vooral de techreuzen Apple en Microsoft trokken de kar.

De Dow-Jonesindex eindigde (Nederlandse tijd) 0,6% hoger op 26024 punten. De breed samengestelde S&P 500 werd 0,7 procent hoger gezet tot 3118 punten en technologiegraadmeter Nasdaq dikte 1,1 procent aan tot een nieuwe top van 10.056 punten.

De VS is het zwaarst getroffen land door het coronavirus met circa 2,3 miljoen besmettingen en meer dan 122.000 doden. In staten als Californië, Texas en Florida neemt het aantal besmettingen met de ziekte toe, nu de beperkende maatregelen tegen de uitbraak steeds meer worden versoepeld.

Apple kreeg er 2,6% bij. De smartphonefabrikant maakte zoals verwacht bekend zijn eigen chips te gaan gebruiken in zijn Mac-computers en Macbook-laptops. Voor die producten maakt Apple al sinds 2006 gebruik van chips van Intel (plus 0,8 procent).

Softwaremaker Microsoft kwam met een winst van 2,8% voor het eerst boven een beurswaarde van $1500 miljard uit.

Vleesverwerker Tyson Foods daalde 2,9 procent. China heeft de invoer van kip uit een Amerikaanse fabriek van Tyson opgeschort na een uitbraak van het coronavirus. Peking kwam tot dit besluit nadat de vleesverwerker bevestigde dat er besmettingen zijn bij zijn fabriek in de staat Arkansas.

American Airlines werd 6,8 procent lager gezet. De luchtvaartmaatschappij wil 3,5 miljard dollar aan extra financiering aantrekken tegen de coronacrisis, onder meer door aandelen uit te geven.