Nieuws/Financieel
1969656830
Financieel

Nasdaq onder druk met Alibaba en Tesla als spelbrekers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in de VS kijken dinsdag tegen verliezen aan met vooral techbeurs Nasdaq in mineur. Beleggers kijken de kat uit de boom in de aanloop naar het Amerikaanse rentebesluit dat woensdag naar buiten komt.

De Federal Reserve begint aan zijn tweedaagse beleidsvergadering. Naar verwachting komt daar geen aanpassing aan de rente of het coronasteunprogramma uit, maar mogelijk blijkt uit de toelichting wel iets over de toekomst. Ook barst dinsdag na het sluiten van de beurs pas het echte cijfergeweld los. Dan komen techbedrijven als Apple, Google-moeder Alphabet en Microsoft met hun resultaten.

De Dow-Jonesindex eindigt 0,2% lager op 34.062 punten. Ook de breed samengestelde S&P 500 gaat omlaag met een min van 0,5% tot 4401 punten. Techbeurs Nasdaq daalt 1,2% op 14.660 punten.

GE (+1,4%) liet weten tekenen van herstel in de vliegtuigbranche te zien. Vliegtuigmaatschappijen durven weer in nieuwe toestellen te investeren en daar profiteert GE van met zijn tak die vliegtuigmotoren bouwt en onderhoudt. Ook bij andere onderdelen steeg het aantal orders en GE voerde de omzet voor het eerst sinds de coronacrisis op.

3M zag bij alle onderdelen de omzet stijgen. De maker van onder meer mondkapjes en Post-it-briefjes werd ook positiever over heel het jaar, maar werd door beleggers toch ruim 2% lager gezet. Pakketbezorger UPS (-7,1%) groeit opnieuw dankzij het thuiswinkelen, dat sinds corona een enorme opgang maakte.

Maker van elektrische auto's Tesla wordt 2% lager gezet. Het bedrijf boekte wel voor het eerst meer dan 1 miljard dollar winst in een kwartaal en was ook voor het eerst winstgevend zonder de verkoop van emissierechten.

Chinese toezichthouders hebben al geruime tijd veel aandacht voor met name techbedrijven in eigen land. Chinese bedrijven op Wall Street zoals JD.com en Aliba staan tot 3% in het rood.