Nieuws/Financieel
1973809
Financieel

Negen meest gelezen artikelen deze week

’Oppassen voor nieuwe financiële crisis’

Jean-Claude Trichet.

Jean-Claude Trichet.

Amsterdam - Gevarieerd nieuws, dat was wat de lezer aantrok de afgelopen week. Waarschuwingen over een nieuwe financiële crisis, de benzineprijs en winkelketen Blokker: we wilden het allemaal weten. De negen meest gelezen artikelen hebben we op een rijtje gezet.

Jean-Claude Trichet.

Jean-Claude Trichet.

Het basisinkomen spreekt bij velen tot de verbeelding. Met het basisinkomen, dat de overheid aan iedere burger verstrekt of garandeert zonder daar voorwaarden bij te stellen, zouden mensen zelf weer de regie in handen krijgen.

In Finland werd het basisinkomen aan een bepaalde groep mensen gegeven, met als doel dat zo meer Finnen aan het werk zouden komen. Dankzij het basisinkomen hadden de werklozen minder stress. De leiders van het experiment hebben alleen niet kunnen aantonen dat een basisinkomen meer werk oplevert.

Hoewel het economisch goed gaat, dienen we enorm op onze hoede te zijn, zo waarschuwde oud-ECB-baas Jean-Claude Trichet: „De situatie nu is alarmerender dan voor de crisis.”

Dat het economisch beter gaat, merken we ook aan de pomp: de benzine was sinds 2015 niet meer zo duur.

Andere zaken waar een flink prijskaartje aan hangt, kon eveneens op de nodige belangstelling rekenen. In dit geval het artikel over de huizenkopers die de dupe zouden worden als het bouwers volgend jaar wordt verboden huizen te bouwen met een gasaansluiting. De bestaande ontwerpen voor nieuwbouw zijn nog niet geschikt voor gasloze alternatieven voor de cv-ketel, stelt Vereniging Eigen Huis (VEH).

In ieder zichzelf respecterend winkelcentrum is er een te vinden: de Blokker. Gaat deze nu wel of niet uit het straatbeeld veranderen? Feit is dat het nog steeds niet lekker loopt met de zaak, zo blijkt uit het verhaal Koningsdrama bij Blokker.

Bij het UWV loopt het ook niet altijd op rolletjes: het heeft al jaren een tekort aan verzekeringsartsen. Daardoor loopt de instantie ook flink achter bij het herkeuren van zieke werknemers. Om een tekort van bijna tweehonderd verzekeringsartsen aan te vullen, trekt het UWV de portemonnee. Wie bij de uitkeringsinstantie aan de opleiding voor keuringsarts begint, krijgt vanaf het eerste jaar het salaris van iemand die die opleiding al heeft voltooid.

Ook de Staatsloterij blijft tot de verbeelding spelen. Je zou de hoofdprijs maar winnen! Maar een prijs winnen is niet meer zo makkelijk. In 2015, concludeerde de Hoge Raad concludeerde dat de Staatsloterij deelnemers zeven jaar lang had misleid: de loterij keerde minder prijzen uit dan in reclames werd toegezegd. Verscheidene gedupeerden van de misleiding door de Staatsloterij voeren afzonderlijk van elkaar gerechtelijke procedures voor een schadevergoeding.

De bouw kan het werk niet meer aan: hoewel de huizenbouw weer net zo piekt als in het topjaar 2008, halen de bouwers in de praktijk nauwelijks hogere marges. Hoe dat komt, lees je hier.

Tot slot nog een zaak die de portemonnee raakt: de uitvaartbranche blijft schimmig over kosten. Transparantie ontbreekt, zo blijkt uit dit artikel.