Nieuws/Financieel
1975988285
Financieel

SBM Offshore moet nog eens €7 miljoen aftikken voor omkoping

Amsterdam - Oliebedrijf SBM Offshore moet nog eens omgerekend bijna €7 miljoen boete betalen, ditmaal in Zwitserland. De boete wordt opgelegd vanwege het omkopen van Afrikaanse ambtenaren tot en met 2012. Daarvoor werden drie in Zwitserland gevestigde werkmaatschappijen van SBM Offshore gebruikt.

De Zwitserse justitie meent dat SBM Offshore te weinig maatregelen nam om het omkopen van beambten in Nigeria, Equatoriaal Guinee en Angola te voorkomen. In totaal hebben de Zwitsers $23 miljoen aan smeergeld geïdentificeerd.

Een omstreden betaling van $35 miljoen, laten ze buiten beschouwing. De Zwitserse procureur-generaal spreekt van meerdere en serieuze wetsovertredingen. Vorig jaar werd voormalig ceo Didier Keller in het Alpenland al veroordeeld voor omkoping. Hij kreeg een geldboete en een voorwaardelijke celstraf.

De Zwitserse boete volgt op schikkingen in Nederland, de VS en Brazilië waar SBM Offshore de afgelopen jaren liefst $830 miljoen aan moest uitgeven. SBM heeft laten weten inmiddels zijn leven gebeterd te hebben. Het hoopt een streep onder het corruptieverleden te zetten.

Eén van de nog openstaande vragen is of de autoriteiten in bijvoorbeeld Angola nog werk gaan maken van het vervolgen van SBM Offshore.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop