1980694
Financieel

Hoekstra: Probleemgroep aflossingsvrije hypotheek beperkt

Minister Hoekstra (Financiën).

Minister Hoekstra (Financiën).

Den Haag - Lang niet iedereen met een aflossingsvrije hypotheek komt in de problemen. Mensen met een aflossingsvrije hypotheek hebben nog genoeg tijd om stappen te zetten die het risico op een restschuld of een gedwongen verkoop verminderen.

Minister Hoekstra (Financiën).

Minister Hoekstra (Financiën).

Dat zegt minister Hoekstra (Financiën) in antwoord op vragen uit de Tweede Kamer. Volgens ouderenorganisatie Anbo zouden honderdduizenden ouderen in de problemen komen als de einddatum van hun aflossingsvrije hypotheek is bereikt. Daarop werden in de Tweede kamer vragen gesteld.

Volgens Hoekstra heeft „de discussie over mogelijke problemen bij aflossingsvrije hypotheken de aandacht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), De Nederlandsche Bank (DNB), de Europese Centrale Bank (ECB) en van het Rijk”, zo geeft hij aan in een brief die vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Verder wijst hij op het Overzicht Financiële Stabiliteit (OFS) dat DNB in oktober 2017 heeft gepubliceerd en waarin aandacht wordt besteed de risico’s omtrent aflossingsvrije en beleggingshypotheken.

Voldoende geld

DNB concludeerde eerder in een rapport dat hoewel de aflossingsvrije schuld gestaag afneemt, een groot deel van de betreffende huishoudens mogelijk niet over voldoende financiële middelen beschikt om hun schuld voor of op de einddatum volledig af te lossen en mogelijk mogelijk ongewild hun huis moeten verkopen of te maken krijgen met hogere hypotheekuitgaven bij een lager inkomen.

Hoekstra schrijft hierop op de Kamerbrief dat, hoewel niet is uit te sluiten dat een deel van de consumenten een te laag inkomen heeft (bijvoorbeeld alleen AOW) om een nieuwe hypotheek af te sluiten op de einddatum, „deze groep echter beperkt is”, zo staat in de brief.

Verplicht aflossen

Bovendien vraagt Hoekstra zich af of alle consumenten hun hypotheek verplicht moeten aflossen. „Consumenten kunnen er ook voor kiezen (een gedeelte van) de hypotheek door te rollen (te herfinancieren) op de einddatum. Indien dit op basis van de geldende leennormen verantwoord is, zal het in de praktijk geen probleem opleveren om op de einddatum de hypotheek te herfinancieren. Van gedwongen verkoop zal dan bij deze consumenten dus geen sprake zijn.”