Nieuws/Financieel
1982473
Financieel

’Flexibele arbeidsmarkt kost schatkist 10 miljard euro’

’Ontwaakt, politici der aarde’

’Ontwaakt, politici der aarde’

Amsterdam - Werknemers met een flexcontract of een zzp-overeenkomst verdienen minder dan hun collega’s in vaste dienst, en betalen dus ook minder belasting. Als iedereen een salaris zou krijgen dat hoort bij een contract voor onbepaalde tijd, stroomt er jaarlijks €10 miljard extra de schatkist in, heeft vakbond FNV becijferd.

’Ontwaakt, politici der aarde’

’Ontwaakt, politici der aarde’

De bond baseert zich op eigen berekeningen over de loonkloof tussen vaste werknemers en werkenden met een flexibel dienstverband. Het loon van die laatsten loopt 35% achter bij de mensen met een vast dienstverband, oftewel €9900. Het verschil is afhankelijk van het type contract dat iemand heeft: een oproepkracht loopt ongeveer €6000, zzp’ers verdienen ruim €20.000 ’te weinig’, zo stelt de vakbond.

In totaal houden werkgevers €35 miljard op zak door een flexibele schil aan te houden, blijkt uit de FNV-berekeningen. Doen ze dat niet, dan zou €10 miljard via belastingen en premies weer naar de overheid stromen.

Iets meer dan 60% van alle werkenden in Nederland heeft een vast contract, de rest is flexkracht of zzp’er. Daarmee heeft onze arbeidsmarkt een van de dikste flexibele schillen van Europa.