Nieuws/Financieel
198317824
Financieel

Olieprijs stijgt, ’OPEC-kartel haalt voet van gaspedaal’

Prijzen die oliekartel OPEC en partners als Rusland bepalen, klinken met enige vertraging door aan onze tankstations.

Prijzen die oliekartel OPEC en partners als Rusland bepalen, klinken met enige vertraging door aan onze tankstations.

Oliekartel OPEC en partners als Rusland schroeven hun olieproductie komende maand niet op. Zij houden hun productie waarschijnlijk ongewijzigd.

Prijzen die oliekartel OPEC en partners als Rusland bepalen, klinken met enige vertraging door aan onze tankstations.

Prijzen die oliekartel OPEC en partners als Rusland bepalen, klinken met enige vertraging door aan onze tankstations.

Dat blijkt volgens persbureau Reuters uit kringen rondom het machtige oliekartel. Dat vergadert donderdag met zijn partners, tezamen een blok van 24 landen, over de stand van de oliemarkt en mogelijk nieuwe productieveranderingen.

Zekerheid is er niet, de gesprekken achter de schermen dienen ter voorbereiding voor de online vergaderingen komende donderdag en mogelijk later.

Olieprijs stijgt

In reactie stijgt al wel de prijs van Noordzee-olie woensdag met 1,5% tot $63,60 per equivalent van een vat (158,9 liter). De markt gaat er vanuit dat er niet meer olie bij komt op korte termijn.

De prijs van een vat Amerikaanse olie ligt inmiddels alweer hoger dan voor de uitbraak van het coronavirus, waardoor de vraag naar olie hard werd geraakt.

De leider van OPEC, Saoedi-Arabië, heeft eerder zelfstandig een grote verlaging van zijn uitstroom van 1 miljoen vaten per dag doorgevoerd. Het is nog ongewis, volgens de bronnen tegen persbureau Reuters, of de Saoedi’s deze korting willen doorzetten, of dat andere landen minder gaan produceren om de OPEC-leider te helpen.

Volgens Reuters melden bronnen dat sprake is van „voorzichtig optimisme”. Maar „de onderliggende onzekerheden in de markten en het macro-sentiment, inclusief de risico’s van corona-mutaties” zouden „nog steeds toenemen”, staat in een document.

Olievraag

De recente prijsstijging voor Brent-olie zou goeddeels door speculatie, en minder door vraag vanuit bedrijven worden veroorzaakt, klinkt in de kring van OPEC-leden.

Zij verwachten wel dat de wereldwijde vraag naar olie in 2021 met 5,8 miljoen vaten per dag kan oplopen, tot ongeveer 96 miljoen vaten in totaal. Dat is vergelijkbaar met ongeveer 100 miljoen vaten per dag van 2019, voordat de vraag in 2020 kelderde als gevolg van de pandemie.

Energiebedrijf Vattenfall meldt vandaag in de zakelijke markt een prijsdaling waar te nemen. De sterke prijsstijging van afgelopen week „lijkt ten einde gekomen”, aldus het bedrijf.

,,Zowel de weersomstandigheden als de ontwikkelingen rondom het coronavirus geeft weinig reden tot sterke prijsschommelingen”, stelt marktenexpert Tobias Frankema bij Vattenfall Zakelijke Markt.

Het voorjaar nadert en dat is de afgelopen jaren de periode gebleken met de laagste elektriciteits- en gasprijzen op de spotmarkt met dagprijzen.

De olieprijs is relevant voor de huidige vrees op de beurzen van meer inflatie. Het inkooptarief voor producenten van goederen liep afgelopen maanden op vanwege de gestegen olieprijzen, aldus het Europese statistiekbureau Eurostat.

Door de hogere prijzen die Europese producenten vragen voor hun goederen, wordt ook weer de inflatie gestuwd.

De producentenprijzen klommen in januari met 1,4 procent vergeleken met december toen sprake was van een toename met 0,9 procent. Energie was de belangrijkste aanjager met een plus van 3,5 procent. Als de energiesector uit de vergelijking wordt gelaten was er sprake van een stijging van de producentenprijzen met 0,8 procent.