1983557
Financieel

Gitaarmaker Gibson wil schuldenregeling

Het moederbedrijf van het beroemde gitaarmerk Gibson heeft in de Amerikaanse staat Delaware een regeling voor faillissementsbescherming aangevraagd. Het bedrijf kampt al langere tijd met financiële problemen.

Onder de aangevraagde Chapter 11-regeling krijgen bedrijven een soort uitstel van betaling. Dit biedt aan hen onder meer de mogelijkheid grondig in de schuldenlast in te grijpen, zonder verplichte sluiting van het bedrijf. Het wordt als laatste toevlucht gezien om acute financiële problemen op te lossen.

Gibson streefde er onder topman Henry Juszkiewicz naar meer producten te leveren dan alleen gitaren. Voor die uitbreiding kocht het bedrijf onderdelen van elektronicabedrijven, waaronder audiotechnologie van Philips. Die investeringen betaalden zich uiteindelijk niet uit, met financiële malaise als gevolg.

Gitaren van Gibson hebben in de loop der jaren een iconische status opgebouwd. Artiesten als Eric Clapton, B.B. King en Bob Dylan zwoeren bij het merk. Het model Gibson Les Paul geldt onder muzikanten nog altijd als een van de beste gitaren ooit.