Nieuws/Financieel
1983960255
Financieel

Positieve AEX reikt naar 600 punten

Willem Kamps, managing partner van investeringsmaatschappij Berk Partners private equity, opende de handelsdag ter viering van de start van het vijfde fonds van Berk Partners.

Willem Kamps, managing partner van investeringsmaatschappij Berk Partners private equity, opende de handelsdag ter viering van de start van het vijfde fonds van Berk Partners.

Beurzen op het Damrak verstevigden woensdagmiddag hun winsten. Uitblinkend Ahold Delhaize, banken en verzekeraars zetten de index op een record. In de Midkap glom staalmaker Aperam op kwartaalcijfers. Zorgen om een mogelijke exportproblemen van ASML in China bleven. Wall Street begon vlak.

Willem Kamps, managing partner van investeringsmaatschappij Berk Partners private equity, opende de handelsdag ter viering van de start van het vijfde fonds van Berk Partners.

Willem Kamps, managing partner van investeringsmaatschappij Berk Partners private equity, opende de handelsdag ter viering van de start van het vijfde fonds van Berk Partners.

De AEX-index sloot 0,7% hoger op 594,93 punten. De barometer kwam even boven 595 punten, een nieuwe top sinds medio 2001. De Midkap-index bleef vlak bij 884,41 punten.

Beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen 0,2% respectievelijk 0,3%, Europa’s grootste beurs in Londen steeg 0,2%.

Op Wall Street staan futures voor opening van de beurshandel licht hoger na een verdeeld slot maar een record voor de Dow Jones dinsdagavond.

"De onrust is weg uit de markt"

China lijkt echter terughoudend te zijn met de ondertekening van een handelsdeal met de VS.

„De onrust is weg uit de markt. We gaan al dagen omhoog, soms met een procentje per dag, vooral dankzij vorderingen in de handelsgesprekken waar de scherpe kantjes vanaf zijn”, ziet vermogensbeheerder Stan Westerterp van Bond Capital Partners. „Zelfs Trump is voorzichtig geworden richting zijn verkiezingsjaar en de impeach-procedure die nu op stoom komt.”

Voor beleggers zijn er weinig alternatieven dan aandelen en kort Amerikaans schuldpapier. „Amerikaanse staatsobligaties hebben nog enig rendement. Daarnaast is het echt zoeken: je ziet enorme discrepanties tussen sectoren, terwijl de cyclisch aandelen het na een waanzinnige prestatie moeilijker zullen krijgen”, aldus Westerterp.

Koopjesjagers trekken rond. Onder financials, autobouwers en staalbedrijven zijn fondsen met lage koers/winstverhoudingen gewild, stelt Westerterp, voor wie het risico aandurft.

Op het vlak geopende Wall Street verloor taxi-app Uber 6% nadat de zogeheten lock-up op aandelenverkopen verliepen.

Ahold Delhaize gewild

In de AEX kregen de kwartaalresultaten van Ahold Delhaize (+5%) een goede ontvangst. De omzet en het bedrijfsresultaat waren boven verwachting. In de VS wist het te groeien. Veel short sellers, rekenend op koersval, moesten die posities afdekken en stukken kopen. „En bol.com ontwikkelt zich met groeicijfers van 34% tot de Amazon van de Lage Landen”, aldus Westerterp.

Biotechfonds Galapagos steeg tot 3,4% bij de slotbel. DSM, dat een dag eerder in de lift zat na het openen van zijn boeken, werd 2,9% meer waard.

Zwaargewicht Unilever steunde de AEX met 2,3% winst nadat Handelsbank Europa Tema een koopadvies had afgegeven.

De financiële waarden waren gewild. Aegon kreeg er 1,1% bij. ING, won 0,4% geholpen door sterk meevallende kwartaalcijfers van de Franse branchegenoot Société Générale.

ASML (-1,4%) zou de levering van de nieuwste EUV-machines aan SMIC in China hebben opgeschort om Amerikaanse handelssancties te ontlopen. ASML ontkende dat stellig. „Een exportlicentie is verlopen. We hebben een nieuwe aangevraagd, we volgen daarin de wet”, aldus de woordvoerster.

„Onduidelijk is in hoeverre de VS druk uitoefent. Maar dit kan potentieel een heftige zaak voor ASML worden”, aldus analist Jos Versteeg van InsingerGilissen. „In omvang is deze order in EUV niet direct relevant, houdt het levering van zijn DRAM-geheugenchipmachines aan China tegen, dan gaat het om 20% van de ASML-omzet. Dan heeft het bedrijf echt een probleem.”

Telecombedrijf KPN verloor 0,9%. Sectorgenoot Proxiumus zou 250 werknemers ontslaan.

Staalmaker ArcelorMittal voerde op 2,2% koersdaling de verliezers aan. Italië zou alsnog immuniteit beloven voor aansprakelijkheid bij milieuschade mits ArcelorMittal terugkomt op zijn voornemen de Italiaanse staalmaker Ilva niet over te nemen.

Midkapper Aperam eindigde 10,7% hoger. De roestvrijstaalmaker boekte afgelopen kwartaal flink minder omzet en winst. Volgens analisten van Morgan Stanley was het operationele resultaat beter dan voorzien. Sectorgenoten Voestalpine AG (-2,4%) verlaagde zijn vooruitzichten, Saltzgitter voorziet weer minder omzet. Tata Steel meldde juist 16% kwartaalwinstgroei, dankzij een meevaller.

Air France KLM (+1,9%) reageerde op de nieuwe strategie van ceo Ben Smith. Een kleine vakbond dreigde met stakingen in Parijs vergeefs roet in het eten te gooien.

PostNL herstelde van verlies tot 4% en sloot 3,1% lager.

De handel in het aandeel WDP werd om 14.30 stilgelegd, bij 1,1% verlies. Het vastgoedconcern brengt op 12 november 200 miljoen aandelen naar de markt, die €200 miljoen moeten opleveren.

Heijmans steeg 1,1%. Het bouwbedrijf is dichtbij een nieuwe opdracht voor de verdubbeling van een rijbaan op vliegveld Schiphol.

Op de lokale markt viel uiteindelijk Hunter Douglas 0,7% terug. De raambekleder had last van de moeilijke marktomstandigheden in Azië en VS.

Wilt u morgenavond deelnemen aan het gratis DFT-seminar over vastgoed. Klik hier om u aan te melden.