Nieuws/Financieel
1984382
Financieel

Dit moet Apple vanavond presteren

iPhone-verkoper Apple moet minimaal $61,1 miljard omzet boeken over het afgelopen kwartaal om teleurstelling onder beleggers te voorkomen.

Dat verwachten analisten voor de cijfers van het grootste technologiebedrijf ter wereld dat dinsdagavond rond 22:30 uur, nabeurs op Wall Street, resultaten meldt. De $61 miljard is een toename met 15,3% afgezet tegen vorig jaar.

De iPhone is nog steeds het belangrijkste product voor Apple. Naar verwachting kondigt topman Tim Cook vanavond in ieder geval een smallere iPhone aan.

Analisten die Apple volgen rekenen gemiddeld op 51,9 miljoen verkochte toestellen, met een gemiddelde prijs van $740, aldus Bloomberg. Tijdens de zomermaanden werd gemiddeld $796 per iPhone betaald.

Op basis van verkochte onderdelen en vooringetekende orders hebben de nieuwe iPhone 8 en paradepaardje iPhone X te weinig verkocht voor Apple om in het topsegment van smartphones de concurrentie af te troeven. Analisten kijken vooral of deze domper doorklinkt in zwakkere vraag voor de komende maanden.

Beleggers zijn optimistischer: na de verkooprally afgelopen weken koerste het aandeel over de laatste vijf dagen 2,5% hoger.

Verrassing

Bij de iPhone 6 en 7 lijken stevige omzetstijgingen te melden, Apple heeft vermoedelijk via grote partijen toch aanzienlijke hoeveelheden smartphones kunnen slijten. Dat cijfer van ’oude’ modellen kan voor een verrassing zorgen.

Topman Tim Cook.

Topman Tim Cook.

Er zijn andere cijfers die voor beleggers belangrijk zijn. De brutomarge zou vlak blijven bij 38-38,5%. Apple staat bekend om zijn forse marge die het verschil met Samsung, dat veel meer toestellen verkoopt, ruimschoots goedmaakt. Een getal onder deze marge geldt als een teleurstelling.

Beats groeit

Producten als Apple TV, Apple Watch en Beats groeiden vorig kwartaal met 36% tot $5,49 miljard.

De markt verwacht dat het tweede onderdeel in omvang na de iPhones, Apple Services, een concurrent van Amazon en Google, in omzet stijgt. Vorig jaar ging met 18% omhoog tot $8,47 miljard.

Aandeelhouders kijken naar de cash. Ze eisen al langer dat de enorme voorraad wordt uitgekeerd aan trouwe beleggers in het bedrijf. Cfo Luca Maestri van Apple meldde dat het bedrijf $163 miljard gaat afstoten, maar zei dit voorjaar niets over het tempo.

Citigroup verwacht bij deze kwartaalcijfers de aankondiging dat $100 miljard wordt terug gegeven, RBS Capital Markets is zuiniger en rekent op $80 tot $90 miljard.