Nieuws/Financieel
1985114571
Financieel

Rem op economische groei eurozone

Luxemburg - De economie van de eurozone is in het tweede kwartaal met 0,2 procent gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het Europees statistiekbureau Eurostat op basis van een eerste raming. Daarmee ligt de groei van het bruto binnenlands product (bbp) lager dan in de voorgaande periode.

Het cijfer van Eurostat komt overeen met de verwachting die economen in doorsnee hadden. In vergelijking met een jaar eerder groeide de economie van de eurozone met 1,1 procent. Daar rekenden economen op een groei van 1 procent.

Voor de gehele Europese Unie meldde Eurostat eveneens een groei van 0,2 procent op kwartaalbasis. Op jaarbasis groeide de economie van de EU met 1,3 procent.

In een reactie stelt ING-econoom Bert Colijn dat het cijfer aantoont dat de onverwacht sterke groei in het eerste kwartaal een uitzondering was. Zorgen over de economie in de tweede jaarhelft nemen nu toe, zeker met verschillende aanwijzingen dat de bedrijvigheid van de industrie in juli een flinke knauw krijgt. De economische groei in het tweede kwartaal kreeg nog een zetje van de sterke banenmarkt, wat ook in het derde kwartaal zo zal zijn, verwacht Colijn.