1986623
Financieel

Beursupdate: Hoofdrol Philips Lighting in kabbelende AEX

Vermogensbeheerder Edwin Wierda heeft woensdag de beurshandel in Amsterdam geopend. Hij vestigde daarmee de aandacht op het 10-jarig bestaan van Wierda en Partners Vermogensbeheer.

Vermogensbeheerder Edwin Wierda heeft woensdag de beurshandel in Amsterdam geopend. Hij vestigde daarmee de aandacht op het 10-jarig bestaan van Wierda en Partners Vermogensbeheer.

Na de rustdag van een dag eerder hield de Amsterdamse beurs woensdag bij kalme handel de voeten nipt droog. Vooral de verzwakking bij Unilever zette een rem op de AEX. Philips Lighting kreeg de handen op elkaar na een adviesverhoging. In de Midkap schitterden TKH en AMG in reactie op uitstekend ontvangen kwartaalcijfers. Beleggers keken daarnaast uit naar het Amerikaanse rentebesluit van later vanavond.

Vermogensbeheerder Edwin Wierda heeft woensdag de beurshandel in Amsterdam geopend. Hij vestigde daarmee de aandacht op het 10-jarig bestaan van Wierda en Partners Vermogensbeheer.

Vermogensbeheerder Edwin Wierda heeft woensdag de beurshandel in Amsterdam geopend. Hij vestigde daarmee de aandacht op het 10-jarig bestaan van Wierda en Partners Vermogensbeheer.

Beursredactie

De AEX-index eindigde fractioneel hoger op 555,86 punten, na rond elf uur ruim een punt te zijn gestegen. De Midkap deed goede zaken met een plus van 2,6% op 794,96 punten.

Elders in Europa pakte de Duitse DAX er 1,5% bij, terwijl de vooruitgang voor de Franse CAC 40 tot 0,2% beperkt bleef.

Het banenrapport van salarisverwerker ADP dat vanmiddag naar buiten werd gebracht, had weinig impact op de stemming. Met een plus van 204.000 kwamen er in het Amerikaanse bedrijfsleven vorige maand iets meer nieuwe banen bij dan verwacht. Komende vrijdag staan de officiële werkgelegenheidscijfers op het programma. Jan-Willem Nijkamp, vermogensbeheerder bij Fintessa, benadrukt dat naast de gang van zaken op de Amerikaanse arbeidsmarkt ook de aandacht van beleggers zal uitgaan naar de ontwikkeling van de loongroei in de VS. „Naar verwachting zal de stijging van de lonen in de komende jaren beperkt blijven mede vanwege de toenemende flexibilisering, maar de vergrijzing speelt daarbij eveneens een rol doordat steeds meer ouderen het arbeidsproces verlaten en worden vervangen door jongeren die lagere salarissen ontvangen.”

Beleggers waren verder in afwachting van het rentebesluit door de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) om acht uur vanavond. Volgens Nijkamp zal de Fed waarschijnlijk het kruit droog gaan houden. „In de markt wordt sterk rekening gehouden met een nieuwe rentestap in juni en een mogelijke derde renteverhoging aan het einde van het jaar. De Fed heeft ook ruimte om het monetaire beleid verder te verkrappen gelet op het goede economische klimaat in de VS. ”

Nijkamp gaat er van uit dat er deze maand nog meer in het vat zit na de mooie opleving van de koersen in april. „De goede kwartaalresultaten vooral in de VS geven steun aan de markt. Na het einde van het cijferseizoen zal de focus waarschijnlijk weer terugkeren naar het handelsconflict tussen China en de VS. Ook de geopolitieke spanningen rond Iran kunnen dan gaan opspelen.”

In de AEX stal Philips Lighting de show met een vooruitgang van 4,4%. De lichtfabrikant profiteerde van een adviesverhoging van zakenbank Morgan Stanley. De koers van voormalig moederconcern Philips liep 2,2% op. Kabel- en telecomconcern Altice pluste 1%.

Galapagos viel goed in de smaak en kon 4% aan waarde bijschrijven. Het biotechnologieconcern en zijn Duitse branchegenoot MorphoSys hebben de eerste patiënt gescreend in een Fase II-studie met het antilichaam MOR106 voor patiënten met eczeem.

ASML werd 1,4% meer waard, na een koopadvies van DeGroof Petercam. De chipmachinefabrikant liftte bovendien mee op het positieve sentiment in de technologiesector na de kwartaalcijfers van Apple.

Unilever gleed zonder concrete aanleiding weg naar een koersdaling van 2,3%. Ruim een derde van de Britse aandeelhouders heeft grote bezwaren tegen de beloningsvoorstellen bij het levensmiddelenconcern. Morgen komen de aandeelhouders van Unilever bijeen in Rotterdam. Ahold Delhaize keek aan tegen een verlies van 1,6%.

Verzekeraar NN Group had ook een mindere dag en raakte 1,6% kwijt. Branchegenoot Aegon gleed 2,1% weg.

Bij de middelgrote fondsen maakte koploper AMG een koerssprong van13,8% na enthousiast ontvangen resultaten. De metalenspecialist zette in het eerste kwartaal meer omzet en winst in de boeken en toonde zich positief over het gehele jaar.

TKH Group werd ook massaal omarmd en schoot 11,9% omhoog. De kwartaalresultaten van het technologieconcern vielen in zeer goede aarde. De toeleverancier aan de chipsector Besi profiteerde met een sprint omhoog van 7,5% van de meevaller bij klant Apple.

Air France KLM had eveneens de wind stevig in de rug en dikte 6,3% aan na het nieuws dat de stakingsbereidheid onder personeel van Air France afneemt en er een deal is gemaakt met de pilotenvakbond.

Houtveredelaar Accsys Technologies pakte er op de lokale markt 2,7% bij, na de publicatie van zijn kwartaalcijfers.

De bedrijven die ruim een maand geleden naar de beurs gingen, waren dankzij positieve analistenrapporten in trek. Zakenbank NIBC (+0,6%) en groothandel B&S Group (+1,6%) kwamen op de kooplijst van zowel ABN Amro als ING. De leverancier van laadpalen, transformatorstations en energie-opslagsystemen Alfen (+2,2%) kreeg een koopadvies van ABN Amro.

Wilt u de DFT Nieuwsbrief voortaan iedere ochtend automatisch via de mail ontvangen? Dan kunt u zich hier gratis aanmelden.