Nieuws/Financieel
1986947
Financieel

ABN start duurzaam durfkapitaal

Geld voor bedrijven actief in energietransitie.

Geld voor bedrijven actief in energietransitie.

AMSTERDAM - ABN Amro voegt een derde poot toe aan de private equitytak van de zakenbank, die met nieuwe business aast op groei.

Geld voor bedrijven actief in energietransitie.

Geld voor bedrijven actief in energietransitie.

Met het woensdag gelanceerde Energy Transition Fund tast ABN Amro de mogelijkheden af om risicodragend kapitaal te verstrekken aan bedrijven in de energietransitiemarkt.

Het fonds wordt in eerste instantie gevuld met zo’n €200 miljoen, waarmee durfkapitaal aan ongeveer tien tot vijftien bedrijven in Nederland en Noordwest Europa verstrekt kan worden. Een aantal bestaande private equity-investeringen in duurzame energie verhuist naar het nieuwe fonds.

Het Energy Transition Fund richt zich op groeikapitaal voor bedrijven of projecten rond opwekking, opslag en transport van groene energie, co2-reductie of schone mobiliteit. Startups zijn nadrukkelijk uitgesloten, stelt ceo Rugter van Nouhuijs van de zakenbank van ABN Amro: „Dit is echt voor risicodragend vermogen.”

Minder risicovol

Duurzaamheid wordt volgens hem wel „steeds meer volwassen”: „Sommige traditionele energiepartijen zijn inmiddels risicovoller dan bedrijven die duurzame innovaties ontwikkelen.”

Van Nouhuijs stelt dat het fonds goed past in het duurzaamheidsbeleid van ABN Amro, waarin de bank onder meer de eigen vastgoed- en hypotheekportefeuille energieneutraal wil maken. Gezien die ambitie is het fonds nog relatief bescheiden als derde tak in het private equitybedrijf, naast Maas Capital en ABN Amro Participaties.

Van Nouhuijs: „Dit gaat inderdaad om meer kleinere projecten. De bedrijven die er in slagen hun technologieën door te ontwikkelen, kunnen wel van grote invloed op een sector zijn. Stel je alleen al de impact voor die het omzetten van duurzame stroom in groene waterstof kan hebben op de hele energiemarkt.”

Beter beoordelen

Omdat de eisen nogal streng zijn (bedrijven moeten een marktwaarde van €5 tot €100 miljoen, een ebitda van meer dan €2 miljoen en een bewezen businessmodel hebben), lijkt het fonds ook een poging om nieuwe klandizie aan te trekken. Mede omdat het vijfkoppige team is uitgerust met twee techneuten die strategieën van niet bekende klandizie moeten kunnen beoordelen.

„We hebben ons eigen netwerk”, glimlacht fondsbeheerder Frederik Deutman. „Maar het klopt dat je nieuwe klanten vaak ontmoet via bestaande contacten.”