1987787
Financieel

Dollar sterk richting Fed-besluit

Amsterdam - De euro koerst op de dag dat de Federal Reserve zijn rentebesluit bekend maakt onder de $1,20. De euro is al twee weken bezig met een teruggang tegen de greenback die doorgaans blijft aansterken.

Woensdagavond komt het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, met zijn rentebesluit. Naar verwachting verandert het instituut weinig aan de rentestand; het gaat analisten vooral om bewoording voor het tempo van een mogelijke versnelling van de renteverhoging.

De euro ging door de psychologisch belangrijke grens en steunniveau van $1,20, maar zakte eerder naar $1,1982. De dollar nam af en toe pauze in de opmars. „Maar de markt blijft komende tijd bullish”, blikt Jeremy Cook van valutahandelaar World First vooruit.

Eurozone trager

De dollar mag sterk zijn, maar de belangrijkste reden is dat de klad in de economische groei van de eurozone is gekomen, zegt Bart Hordijk van valutahandelaar Monex Europe. „De inflatie blijft bovendien achter bij verwachtingen.”

Munten worden doorgaans meer waard naarmate de rente hoger reikt. De rente wordt op haar beurt bepaald door centrale banken, en de belangrijkste reden om de rente te verhogen is de zoektocht naar prijsstabiliteit en inflatie. De gestegen loongroei in de VS waren zo’n signaal. Meer loonstijgingen leiden tot hogere bedrijfskosten en uiteindelijk voelt de consument dat in de prijzen bij de kassa.

„Ik verwacht dat de Fed met een renteverhoging zal wachten tot de volgende bijeenkomst, maar dat zal marktvorsers er niet van weerhouden om te speculeren”, aldus Bart Hordijk van valutahandelaar Monex Europe.

Aansterken euro

Speculanten verwachten voor de komend drie maanden dat de euro naar beneden gaat, met kortetermijn dollarsterkte. „Maar de inschatting is anderzijds dat de euro tegen de dollar aansterkt eind dit jaar”, zegt Hordijk van Monex, dat het valutapaar naar $1,29 ziet bewegen.

„Uit de VS komen cijfers die gewoon goed zijn, slechte enkele indicitoren zijn marginaal minder geworden, maar de economie sterkt flink aan”, zegt Hordijk. „De loongroei ligt het hele jaar al boven de 2%.”

De prijsdruk die producenten ervaren is het hoogste in tien jaar geworden, schetst hij. „Ook dat is een indicator van wat consumenten gaan meemaken.”