Nieuws/Financieel
1988679
Financieel

'Apple in de schijnwerpers op Wall Street'

New York - De aandelenbeurzen in New York staan woensdag voor een vlakke opening. Wall Street staat voor een groot deel in het teken van de verrassend sterke kwartaalcijfers van Apple. Verder verwerken beleggers het banenrapport van loonstrookverwerker ADP. Tijdens de handel komt de Federal Reserve nog met een rentebesluit.

Apple, naar beurswaarde gemeten 's werelds grootste bedrijf, zag de verkoop van iPhones het afgelopen kwartaal stijgen. Dit resulteerde in combinatie met gunstige belastinghervormingen in winst- en omzetcijfers die de verwachtingen ruimschoots overtroffen. Daarnaast kondigde de technologiereus aan voor nog eens 100 miljard dollar eigen aandelen in te willen kopen.

De aantrekkende verkoop van iPhones stuwt naar verwachting ook de koers van bedrijven uit de chipsector. Eerder stonden die fondsen juist onder druk door signalen van een krimpende smartphonemarkt.

ADP

ADP presenteerde voorbeurs zijn rapport over de werkgelegenheid in het Amerikaanse bedrijfsleven in april. Daaruit bleek dat de banengroei was afgevlakt ten opzichte van een maand eerder. De cijfers worden veelal gezien als voorproef op het banenrapport van Amerikaanse overheid, dat vrijdag verschijnt.

De Fed houdt de belangrijkste rentetarieven naar verwachting ongewijzigd. De koepel van Amerikaanse centrale banken publiceert ook een begeleidende verklaring. Investeerders zijn vooral nieuwsgierig naar eventuele opmerkingen over het toekomstige rentebeleid.

Kwartaalcijfers

Een aantal bedrijven kwam met kwartaalcijfers naar buiten. Creditcardbedrijf Mastercard vestigde in de eerste drie maanden van dit jaar records bij omzet en winst. Ook navigatiespecialist Garmin rapporteerde een recordomzet, maar boekte minder winst.

Fastfoodconcern Yum Brands, moederbedrijf van onder andere KFC en Pizza Hut, zag de opbrengsten dalen maar zette een hogere winst in de boeken. Cosmeticafabrikant Estée Lauder zag in sterke kwartaalresultaten aanleiding de prognoses voor het hele jaar naar boven bij te stellen.

De beurzen in New York sloten dinsdag gemengd. De Dow-Jonesindex eindigde 0,3 procent lager op 24.099,05 punten. De brede S&P 500 steeg 0,3 procent tot 2654,80 punten en technologiebeurs Nasdaq kreeg er 0,9 procent bij op 7130,70 punten.