Nieuws/Financieel
1990948453
Financieel

Mijlpaal: 1 miljoen luchtreizigers in VS, voor het eerst sinds maart

Op John F. Kennedy, bij New York, is het nog niet bepaald druk.

Op John F. Kennedy, bij New York, is het nog niet bepaald druk.

Amsterdam - In de Verenigde Staten reisden zondag 1 miljoen luchtpassagiers, een record sinds de grenzen in maart in verband met coronapandemie dichtgingen.

Op John F. Kennedy, bij New York, is het nog niet bepaald druk.

Op John F. Kennedy, bij New York, is het nog niet bepaald druk.

Het aantal reizigers ligt echter 60% lager dan in 2019 op dezelfde dag, zo blijkt uit data van de Amerikaanse beveiligingsautoriteit. Als de passagiershoeveelheid van zondag stabiel zou zijn, zou het luchtverkeer terugvallen naar de aantallen passagiers in 1984, aldus koepel Air for America.

Stijgende trend

Volgens persbureau Bloomberg zijn in de afgelopen weken meerdere drukke dagen geweest, waardoor er een stijgende trend zit in het aantal luchtreizigers. In de Verenigde Staten wordt binnenlands veel gevlogen, vanwege de grootte van het land.

Richting bijvoorbeeld Europa is dat een ander verhaal. Europeanen zijn niet welkom. Amerikanen die naar Nederland komen, moeten hier 14 dagen in quarantaine. Daardoor blijven de passagiersaantallen achter. Voor luchtvaartmaatschappij KLM zijn deze restricties een grote strop, want de VS is traditioneel een van diens grootste markten, waarvan ze nu is afgesloten.

Coronavaccin

KLM’s Amerikaanse partner Delta had pre-corona een grote operatie op Schiphol. Delta stelde vorige week bij de publicatie van de kwartaalcijfers dat de markt moeilijk zal blijven totdat er een coronavaccin is.

In China is hetzelfde beeld te zien: het binnenlands luchtverkeer zit weer op pre-coronaniveau. KLM heeft maandag een vlucht vanaf Peking naar Amsterdam uitgevoerd, maar dit is vooralsnog beperkt tot één vlucht per week. Dat was voor de coronacrisis nog dagelijks. Het land is nog niet open voor toeristen, alleen reizigers met een Chinese verblijfsvergunning of visum zijn welkom.