Nieuws/Financieel
1991523608
Financieel

Aandelenemissie

Forse verwatering aandeelhouders Fugro

Bodemonderzoeker Fugro heeft maandag een herfinanciering aangekondigd inclusief een aandelenuitgifte van €250 miljoen om daarmee de financiële positie te versterken.

De huidige beurswaarde van Fugro is amper €265 miljoen, waarmee de emissie andermaal een enorme verwatering voor aandeelhouders is.

Eind vorige week werd al gespeculeerd dat Fugro overleg zou voeren met banken over een herfinanciering mede als gevolg van de impact van de aanhoudend lage olieprijzen. Daarbij werd al rekening gehouden met een aandelenemissie, nadat eerder dit jaar een herfinanciering mislukte toen de wereldwijde aandelenbeurzen voor het eerst in de greep van de corona-pandemie kwamen.

De aandelenuitgifte gebeurt in twee delen. Een claimemissie met een waarde van €196,7 miljoen en een private plaatsing ter waarde van €53,3 miljoen. Het opgehaalde geld wordt gebruikt voor een aflossing van converteerbare obligaties die in 2021 aflopen.

Daarnaast heeft Fugro een bestaande doorlopende kredietfaciliteit van €575 miljoen geherfinancierd. Daarvoor komen een doorlopende kredietfaciliteit van €225 miljoen en een lening ter waarde van €200 miljoen voor in de plaats. Beide hebben een looptijd tot eind 2023.

De aandeelhouders van Fugro mogen zich nog uitspreken over de aandelenuitgifte. Dat kan op een bijzondere aandeelhoudersvergadering eind november. Enkele grote aandeelhouders hebben zich al achter het plan geschaard.

Fugro maakte verder bekend dat de omzet in het derde kwartaal op €360,7 miljoen uit is gekomen, wat 15,8% minder is dan een jaar eerder. De aangepaste marge voor het bedrijfsresultaat (ebit) ging wel vooruit. Die was 11,2%, tegen 9,5% een jaar eerder. Dat bedrijfsresultaat (ebit) zelf kwam uit op €34,6 miljoen, ruim €5 miljoen minder dan in de derde periode van 2019. Fugro heeft bovendien nog voor €841,8 miljoen aan werk op de plank liggen voor de komende twaalf maanden.

Over heel dit jaar rekent Fugro nu op een aangepaste ebitda-winst van rond de €150 miljoen en een aangepaste ebit-winst van rond de €40 miljoen. Ook voorziet het bedrijf een positieve kasstroom.