Nieuws/Financieel
1992775
Financieel

Nieuwe Schiphol-baas: ‘Veiligheid eerst’

Dick Benschop is sinds 1 mei topman van Schiphol.

Dick Benschop is sinds 1 mei topman van Schiphol.

Veiligheid is de topprioriteit van de nieuwe topman van Schiphol, Dick Benschop, de nieuwe baas van Schiphol.

Dick Benschop is sinds 1 mei topman van Schiphol.

Dick Benschop is sinds 1 mei topman van Schiphol.

Benschop zei dat donderdagochtend bij de start van de nieuwe route van KLM naar Fortaleza in Brazilië. KLM is de grootste klant van Schiphol.

“Veiligheid is een prioriteit, maar ook de verdere ontwikkeling van de luchthaven na 2020. Dat moet in samenspraak gebeuren met de omwonenden en de luchtvaartmaatschappijen”, zegt Benschop. De OVV heeft onlangs gewaarschuwd dat Schiphol de veiligheid van de operatie naar een hoger plan moet tillen. Daarnaast is er de afgelopen jaren te weinig geïnvesteerd in landzijdige infrastructuur. De terminals worden nu versneld op de schop genomen en het treinstation. “Ik ben nu aan kennis aan het opzuigen en met veel partijen aan het praten”, zegt Benschop over zijn eerste werkdagen.

De nieuwe president-directeur wil zich niet uitlaten of het slot eerder dan 2021 van de nationale luchthaven moet. De luchtvaartmaatschappijen hebben daarvoor gepleit, nu de opening van overloopluchthaven Lelystad twee jaar is uitgesteld. “De politiek beslist daar uit eindelijk over”, zegt Benschop.

Schiphol wist afgelopen zondag een lage netspanning niet op te vangen, met als gevolg een urenlange storing van de systemen op de luchthaven. Dat leidde tot chaotische en onveilige taferelen en de afsluiting van wegen naar de luchthaven. Mensen probeerden via de weg en via sloten de luchthaven te bereiken. Vliegtuigen konden niet vertrekken omdat de bagagesjouwers en stewardessen niet op tijd waren.

‘De afgelopen dagen had ik het druk met de nasleep van de storing”, zegt de president-directeur, die sinds dinsdag in functie is. “We zijn aan het kijken wat er aan de hand is. Zo'n ingrijpende verstoring zouden we eigenlijk op moeten kunnen vangen, dus hebben we een externe partij ingehuurd om te kijken wat er aan de hand is.”

Volgens president-directeur Pieter Elbers van KLM heeft het spanningslek op Schiphol de luchtvaartmaatschappij ‘ettelijke miljoenen gekost’. ‘Het was fijn dat Benschop bij de start van onze nieuwe vlucht was. Het is een nieuwe start”, zegt Elbers tegen De Telegraaf.

Benschop (60) zegt veel zin te hebben in zijn nieuwe baan. ‘Deze functie is op het snijvlak van overheid en bedrijfsleven. Een vriend zei vlak na mijn benoeming tegen me: “Schiphol is complex. Dat is echt iets voor jou.”