Nieuws/Financieel
1995498
Financieel

Meerderheid stemt tegen verstevigen beschermingsmuur

Belegger tart ABN Amro

Geen steviger sloten op de deur van ABN Amro.

Geen steviger sloten op de deur van ABN Amro.

AMSTERDAM - Een meerderheid van houders van aandelencertificaten van ABN Amro heeft een stokje gestoken voor een poging om de bescherming van de bank tegen een vijandige overname aan te passen. Daarmee is ABN Amro na AkzoNobel en Ahold het volgende mikpunt van weerzin tegen Nederlandse beschermingsconstructies.

Geen steviger sloten op de deur van ABN Amro.

Geen steviger sloten op de deur van ABN Amro.

Op de doorgaans weinig spectaculaire aandeelhoudersvergadering van de Stichting Administratiekantoor Continuïteit ABN Amro Group (Stak AAG) stond donderdag één agendapunt waarover gestemd kon worden door de houders van aandelencertificaten. Dat item betrof het harmoniseren van de teksten van de statuten en de administratievoorwaarden van diezelfde Stak. Doel was om te verduidelijken wanneer de beschermingsinstelling ’in oorlogstijd’, zoals bij een vijandig overnamepoging, kan ingrijpen door het stemrecht van certificaathouders in te trekken. ’In vredestijd’, om de beeldspraak van Stak-voorzitter Peter Ingelse te gebruiken, mogen beleggers naar eigen goeddunken stemmen.

Ingelse, vooral bekend als oud-voorzitter van de Amsterdamse Ondernemingskamer, wilde de teksten gelijktrekken om „ruis bij de interpretatie” te voorkomen. Of zoals medebestuurslid Inge Brakman het werk van de Stak verwoordde: „Het continu prepareren van deze stichting op wat misschien ooit zou kunnen gebeuren.”

In de ogen van enkele advocaten en beleggers die deze krant sprak, zou dit ’wat’ met de voorgestelde tekstcorrecties echter worden opgerekt. Letterlijk zou het de beschermstichting het gereedschap geven tot „het weren van invloeden die de zelfstandigheid, continuïteit of identiteit van de bank kunnen aantasten.”

Opvallend was dat geen enkele certificaathouder donderdag de moeite nam af te reizen naar de bijeenkomst in het Amsterdamse kantoor van Intertrust. In plaats daarvan, stemde afgerond 26% van de certificaathouders digitaal. Van de in totaal ruim 470 miljoen uitstaande certificaten van aandelen ABN Amro, stemden de houders van 69,2 miljoen tegen de aanpassing. De 55,1 miljoen stemmer voor waren niet voldoende, omdat een tweederde meerderheid nodig is om een dergelijke wijziging goedgekeurd te krijgen.

„Dit is jammer”, waren de eerste woorden van een zichtbaar teleurgestelde Ingelse nadat hij de uitslag kort voor het eind van de slechts 20 minuten durende vergadering in handen kreeg. „Dit vraagt om een zekere reflectie.”

Het is het tweede jaar op rij dat de statutenwijziging sneuvelt. In 2017, toen nog drie certificaathouders fysiek kwamen opdagen, was er geen quorum aanwezig. Omdat bij een tweede poging het quorum niet langer nodig was, leek de weg vrij om de aanpassing er doorheen te krijgen. Maar het risico dat enkele dwarsliggers de uitkomst zouden beïnvloeden, bleek reëel.

Of de wijziging van de statuten en administratievoorwaarden in de toekomst opnieuw geagendeerd worden, kon het bestuur van de Stak nog niet aangeven. „Het is ook geen drama”, herpakte Ingelse zich na afloop. „Er is geen man overboord. Deze aanpassing betekende geen materiële verandering, maar een verduidelijking. Ik denk dat we die boodschap onvoldoende hebben overgebracht.”

Desgevraagd verklaarde Ingelse dat het bestuur de veranderingen in de statuten niet actief heeft toegelicht, bijvoorbeeld bij de in de regel van beschermingsconstructies gruwelende Amerikaanse en Britse beleggers. „Wij dachten dat de toelichting in de oproep van de vergadering voldoende zou zijn. Maar alles wat naar beschermingsstructuren riekt is tegenwoordig een hot topic.”

ABN Amro wordt vaak getipt als overnameprooi in het steeds verder harmoniserende Europese bankenlandschap. Nu nog 49,9% van de aandelen in handen is van de Nederlandse staat, kan de bank nog op de overheid rekenen voor bescherming bij een ongewenste overnamepoging. Als het staatsbelang, waarschijnlijk binnen enkele jaren tot 0% is afgebouwd staan de bank en zijn Stak er alleen voor.