Nieuws/Financieel
1995949
Financieel

Ceo Paul Polman kan €13,7 miljoen verdienen

Unilever krijgt forse kritiek op salaris top

’Duurzaamheidspaus’ Paul Polman krijgt een forse loonsverhoging.

’Duurzaamheidspaus’ Paul Polman krijgt een forse loonsverhoging.

Opnieuw stemde een flink deel van de aandeelhouders van Unilever tegen het nieuwe beloningssysteem voor de top, waardoor het salaris van ceo Paul Polman bij normaal presteren met 8% stijgt. En bij uitzonderlijke prestaties klimt die van €11,4 miljoen naar €13,7 miljoen per jaar.

’Duurzaamheidspaus’ Paul Polman krijgt een forse loonsverhoging.

’Duurzaamheidspaus’ Paul Polman krijgt een forse loonsverhoging.

Donderdag keerde in Rotterdam 27% van de aandeelhouders zich tegen het voornemen van de commissarissen. In Londen lag dat percentage een dag eerder op ruim 35%.

Op de stemming in Rotterdam had de Stichting Administratiekantoor Unilever (Stak) een grote invloed. De Stak gaf net niet de doorslag. Zonder de ’verstorende’ invloed van de Stak zou 42,8% hebben tegengestemd en slechts 57,2% voor.

Het administratiekantoor is opgericht om er bij een geringe opkomst van de beleggers voor te zorgen dat een extreem minderheidsstandpunt niet kan worden aangenomen, maar niet om bij een stemming zelf de doorslag te geven.

Volgens bestuurder Paul Frentrop van de Stak is er voorafgaand aan de aandeelhoudersvergadering intensief overleg gepleegd tussen de aandeelhouders en de top van Unilever over de beloningsstructuur.

Het systeem is daarna weliswaar aangepast, maar er bleven volgens Fentrop nog twee heikele punten over: de hoge welkomstpremie voor de opvolger van Polman en de extreme loonstijging van het bestuur. Voor Fentrop was dit echter geen reden om tegen te stemmen, omdat de nieuwe beloningsstructuur (eenvoudiger en meer gebaseerd op echte prestaties) naar zijn zeggen ’in de kern in het belang is van de certificaathouders’.

Voor veel anderen, als stemadviseur Institutional Shareholder Services, de VEB en Eumedion die de belangen van de institutionele beleggers behartigt, waren deze kritiekpunten juist wel de reden om kritisch op het beloningssysteem te zijn.

De opvolger van Polman kan meteen al minimaal vier keer het vaste salaris van €1,7 miljoen tegemoet zien als welkomstpremie. ,,Wij vinden dat moeilijk passen bij een bedrijf met een duurzaamheidsprofiel als Unilever’’, zegt Rients Abma van Eumedion.

Topman Paul Polman staat er om bekend dat hij niet alleen de producten van Unilever aan de man wil brengen, maar bovenal dat hij de wereld wil verbeteren. Aan de kortetermijnbelangen van beleggers heeft hij een broertje dood.

Op de overigens slecht bezochte Rotterdamse aandeelhoudersvergadering raakt de ceo pas echt gepassioneerd als hij vertelt over oplossingen voor de problemen van ondervoede kinderen, het afvalvraagstuk, luchtvervuiling, klimaatverandering en obesitas. ,,Het is opvallend dat zowel hier als in Londen het juist vrouwen zijn die vragen stellen over sociale thema’s en over de lange termijn. Dat is heel goed. Er is meer in de wereld dan geld verdienen’’, zei Polman donderdag.

Opmerkelijk was dat de Unilever-top voor het eerst zei dat de voorgenomen afschaffing van de dividendbelasting wel degelijk een rol heeft gespeeld in de keuze voor de vestiging van het hoofdkantoor in Rotterdam boven Londen. President-commissaris Marijn Dekkers zei dat bij het kiezen de afschaffing ’op dit punt zorgde voor een een level playing field met het VK.’

Unilever tuigt geen nieuwe beschermingswal op als straks het Engelse deel is samengevoegd met het Nederlandse. ,,Unilever wordt niet beschermd door preferente aandelen, maar alleen door erg goede prestaties’’, zei Dekkers.