Financieel/Geld
1996115349
Geld

’Versneld aflossen kan nadelig uitpakken’

Amsterdam - Met de eindejaarsuitkeringen op komst, waarschuwt Woonfonds dat het niet voor iedereen verstandig is om daarmee versneld de hypotheek af te lossen.

„Lagere rentelasten geven een goed gevoel. Maar alleen op gevoel afgaan is niet altijd verstandig”, aldus Woonfonds Hypotheken, een onderdeel van Achmea.

Woonfonds wijst op nadelige gevolgen door de zogenaamde Bijleenregeling, waardoor de hypotheekrenteaftrek bij een volgend huis wordt beperkt. Deze regeling houdt in dat men voor het nieuwe huis alleen recht heeft op hypotheekrenteaftrek over de aankoopprijs minus de overwaarde van de oude woning. Kortom, door extra aflossen beperkt men voor zichzelf de renteaftrek voor een toekomstig duurder huis.

Extra aflossen heeft ook gevolgen voor iemands financiële buffer. Het geld komt vast te zitten in ’stenen’ en daardoor kunnen tegenvallers lastiger opgevangen worden.

Woonfonds wijst er verder op dat men door versnelde aflossing ook minder hypotheekrente kan aftrekken, wat een hogere belastingaanslag tot gevolg kan hebben. Men kan zelfs in een hogere belastingschijf terechtkomen. Dat zou zelfs gevolgen kunnen hebben voor de kinderopvangtoeslag en zorgtoeslag.