Nieuws/Financieel
1996524
Financieel

Energie-tak Brunel weet weer wat groeien is

De wind in de zeilen.

De wind in de zeilen.

Rotterdam - Brunel kan weer omhoog kijken. De gespecialiseerd detacheerder zag zijn omzet in het eerste kwartaal met 9% stijgen tot €214 miljoen. Het bedrijfsresultaat ging zelfs met 26% omhoog.

De wind in de zeilen.

De wind in de zeilen.

Daarmee lijkt het bedrijf de energiecrisis definitief achter zich te hebben gelaten. De groei zit namelijk niet alleen in Nederland (+17%), maar ook in het Midden-Oosten en India (+20%). In Australië groeit Brunel met 15%, mede dankzij een overname in de tweede helft van vorig jaar.

De afgelopen jaren verloor Brunel grote stukken van zijn omzet, omdat door de dalende olieprijs veel projecten in de olie- en gasbranche niet doorgingen.

Analisten van het Belgische KBC vinden de omzetgroei bij Brunel niet verrassend. Ze wijzen op de goede cijfers over het vierde kwartaal van vorig jaar, en dan met name de groei van het personeelsbestand. Ook Konrad Zomer (ABN Amro) spreekt van ’geruststellende’ resultaten. „Voor het derde kwartaal op rij laat Brunel zien dat het de omzet de komende jaren kan laten groeien.”

Alleen in Zuidoost-Azië weet Brunel nog geen nieuwe projecten te winnen, en noteert het dus een kleine krimp. Ook de omzetgroei in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland valt met 5% wat uit de toon. In die regio staat de winst zelfs onder druk.

Onder de nieuwe ceo Jilko Andringa rapporteert Brunel tegenwoordig per land of werelddeel, in plaats van per divisie. Ook heeft de nieuwe topman een strategie uitgedacht.

Daarin wordt het doen van kleine overnames, zoals vorig jaar SES in Australië, expliciet als mogelijkheid genoemd. Opvallend, omdat Brunel zich tot nu toe eigenlijk alleen maar op organische groei richtte. Verder moet Brunel, in deze tijden van krapte op de arbeidsmarkt, meer aan marketing gaan doen.