Nieuws/Financieel
1998738091
Financieel

Zakenreisconcern BCD schrapt ruim 3000 banen vanwege corona

AMSTERDAM (ANP) - Het Nederlandse zakenreisconcern BCD schrapt vanwege de coronacrisis wereldwijd ruim 3000 van de 14.000 banen. Hoeveel werkgelegenheid er verloren gaat in Nederland, is nog niet bekend. Volgens vakbondsbestuurder Marlies Possel van FNV is de onderneming van miljardair John Fentener van Vlissingen nog bezig met een precieze uitwerking van de reorganisatieplannen.

De zakenman kwam eerder op de dag in een interview met Het Financieele Dagblad zelf met het nieuws naar buiten. „We hebben heel dramatische maatregelen moeten nemen”, stelde de 81-jarige. Volgens Fentener van Vlissingen valt de omzet van BCD dit jaar waarschijnlijk driekwart lager uit. Daarbij is het virus volgens hem iets waar zijn bedrijf nog lang last van zal hebben. „De markt voor zakenreizen gaat zeker terugkomen, maar anders”, zo stelde hij. Meer mensen zullen bijvoorbeeld thuiswerken en er zal meer via videoverbindingen met elkaar worden gesproken.

Waar precies de ontslagen vallen is nog niet bekend. Wel staat vast dat er ook in de bedrijfstop banen worden geschrapt. Verder heeft Fentener van Vlissingen laten weten dat er hierna waarschijnlijk niet nog meer banen zullen verdwijnen bij BCD. „Het ergste wat je mensen kan aandoen, is dat je maar blijft reorganiseren.”

Verenigde Staten

FNV’er Possel wil nog niet vooruitlopen op de mogelijke gevolgen voor het personeel in Nederland. Volgens de vakbondsvrouw heeft het bedrijf hier ongeveer 800 werknemers. BCD haalt het merendeel van zijn omzet uit de Verenigde Staten. Eerder was het concern ook eigenaar van onlinereisbureau Travix, bekend van Cheaptickets en Vliegwinkel. Maar begin dit jaar kondigde de onderneming aan dat Travix werd verkocht aan het Chinese Trip.com.