Nieuws/Financieel
1999218119
Financieel

Scherpe winstdaling voor olie- en gasreus Shell

DEN HAAG (AFN) - Shell heeft in het vierde kwartaal van 2019 een fors lagere winst behaald, vooral onder druk van de gedaalde olie- en gasprijzen. Ook over heel het jaar nam de winstgevendheid van het Brits-Nederlandse olie- en gasconcern duidelijk af.

De winst op basis van actuele geschatte voorraadkosten (ccs) en exclusief eenmalige posten kwam voor het vierde kwartaal uit 2,9 miljard dollar, wat een daling van 48 procent op jaarbasis inhoudt. Dat resultaat, maatgevend op de financiële markten, zakte over heel 2019 met 23 procent tot 16,5 miljard dollar. De cijfers vielen zwakker uit dan analisten hadden verwacht.

"Vlag op de modderschuit"

Dit vindt DFT-verslaggever Edwin van der Schoot:

„De laatste loodjes van 2019 wogen zwaar voor Shell. Met name lage gas en LNG prijzen, dalende olieprijzen en zeer tegenvallende marges bij de raffinaderijen en chemietak van Shell waren het probleem. Vlag op de modderschuit was de handelstak van Shell, dat een deel van de verliezen in LNG kon compenseren. Dividend en aandeleninkoop gaan zoals gepland door, maar Shell zal in 2020 in wat wel eens het laatste jaar van topman Ben van Beurden zou kunnen worden weer betere cijfers op de borden moeten zetten om beleggers te overtuigen.”

Volg Edwin van der Schoot via Twitter.

Topman Ben van Beurden sprak van uitdagende marktomstandigheden bij raffinage en chemische producten, met ook de gedaalde prijzen van olie en gas. Het blijft de bedoeling van Shell om zijn aandeleninkoopprogramma van 25 miljard dollar af te ronden, maar het tempo van de inkoop is afhankelijk van de macro-economische omstandigheden en de verdere schuldenafbouw, aldus de topman.

Uitdaging

Dat afronden wordt nog een hele uitdaging, denken de analisten van Redburn. RBC noemt het verstandig dat Shell het inkooptempo vertraagt en stelt dat de vertraging al grotendeels was verwerkt in de koers van Shell. RBC heeft een sector perform-advies voor Shell.

ING vindt het teleurstellend dat Shell zijn aandeleninkoop afzwakt en dat de oorspronkelijke doelstelling om het programma eind dit jaar af te ronden waarschijnlijk niet gehaald zal worden. De bank dat het totale inkoopbedrag eind dit jaar zal uitkomen op 19 miljard dollar. Volgens ING geeft Shell nu voorrang aan schuldafbouw in plaats van de inkoop van aandelen. Het advies is hold en het koersdoel is 30 euro.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo