Nieuws/Financieel
1999337771
Financieel

Softwareconcern Oracle is ook in de race om TikTok in te lijven

NEW YORK (ANP) - Ook softwareconcern Oracle is naar verluidt geïnteresseerd in een overname van filmpjesapp TikTok. Persbureau Bloomberg meldt op basis van ingewijden dat de Amerikaanse leverancier van bedrijfssoftware overweegt een bod te doen op de Chinese app, die de laatste tijd flink onder vuur ligt in de Verenigde Staten. Met dat bod zou Oracle onder meer Microsoft de loef willen afsteken.

Oracle heeft volgens de bronnen al andere partijen benaderd, waaronder investeerder Sequoia Capital, om samen te werken aan een overnamevoorstel voor de activiteiten van de app in de VS, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Om hoeveel geld het gaat is niet duidelijk. De Amerikaanse tak van TikTok is eerder door kenners gewaardeerd op zo'n 20 miljard tot 50 miljard dollar. Oracle, 's werelds op een na grootste softwaremaker, wilde zelf geen commentaar geven.

Mocht deze poging van Oracle doorgezet worden, dan zet dit de onderhandelingspositie van Microsoft waarschijnlijk onder druk. Microsoft is tot nu toe de enige partij die heeft bevestigd met de Chinese eigenaar van TikTok, ByteDance, in gesprek te zijn. Eerder kwam al aan het licht dat waarschijnlijk ook Twitter interesse heeft in het van spionagepraktijken beschuldigde TikTok.

De populaire filmpjesapp verzamelt volgens Amerikaanse politici te veel data van zijn gebruikers en die zou zomaar in handen van de Chinese overheid kunnen vallen, denken ze. President Donald Trump heeft daarom per decreet bevolen dat TikTok half september verboden wordt in de VS, tenzij de Amerikaanse tak dan verkocht is.

Of het daadwerkelijk tot een verkoop komt, is evenwel nog niet gezegd. Volgens TikTok-moeder ByteDance is een deal onwaarschijnlijk, zo werd eerder gemeld. In plaats daarvan zou het Chinese bedrijf de beslissing van Trump om een verbod in te stellen willen aanvechten.

Oracle is een interessante nieuwe naam die opduikt in deze zaak. Het bedrijf staat onder controle van mede-oprichter Larry Ellison. Hij is een van de weinige grote zakenlieden uit techhub Silicon Valley die openlijk Trump steunt. De miljardair heeft vanuit zijn landgoed eerder zelfs een geldinzamelingsactie georganiseerd voor de Amerikaanse president.