2000395
Financieel

Topman Air France-KLM stapt op

De topman van Air France-KLM Jean-Marc Janaillac stapt op. Vakbonden bij Air France hebben het eindbod voor loonsverhoging afgewezen. Op 7 en 8 mei gaat Air France-personeel staken.

Het merendeel van het personeel (55%) stemde vrijdag tegen het salarisbod dat de Air France-directie had neergelegd. De top bood 12,5% over een periode van drie jaar, terwijl de vakbonden meteen 6% wilden hebben.

Janaillac had vanwege de stakingen die miljoenen kostten gemeld zijn lot in handen van het personeel te leggen. Hij hoopte dat ze zouden afzien van stakingen die het bedrijf in steeds groter problemen brengen.

’Teleurstellend’

De vakbonden hebben zich de afgelopen maanden niets aangetrokken van de topman, die eerder betoogde dat Air France moet investeren om de concurrentie het hoofd te bieden. Ook vrijdagavond veranderde hun houding niet.

De Nederlandse KLM-topman Pieter Elbers noemde het opstappen van zijn collega Janaillac „zeer teleurstellend”.

Janaillac was nog geen twee jaar in functie. Hij werd binnengehaald omdat hij veel ervaring had met de vakbonden. Zijn voorganger De Juniac sneuvelde ook na een paar jaar, omdat hij geen draagvlak had bij de bonden voor zijn hervormingsagenda.

Het concern kwam eerder op de dag met kwartaalresultaten. Die vielen flink lager uit, deels als gevolg van de stakingen. De kosten van vertragingen zijn voor moederbedrijf Air France-KLM al opgelopen tot meer dan €300 miljoen.