Nieuws/Financieel
2000568
Financieel

Wall Street poetst openingsverlies weg

New York - De effectenbeurzen in New York stonden vrijdag halverwege de handelsdag na een rode opening op winst. Beleggers verwerken onder meer een licht teleurstellend banenrapport van de Amerikaanse overheid. Verder wordt met interesse gekeken naar ontwikkelingen rondom het handelsoverleg tussen de Verenigde Staten en China en openden enkele bedrijven de boeken.

De Dow-Jonesindex stond omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 1,3 procent hoger op 24.229 punten. De breder samengestelde S&P 500 steeg 1,2 procent tot 2659 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq dikte 1,5 procent aan tot 7193 punten.

Uit het banenrapport van de Amerikaanse overheid bleek dat de werkgelegenheid in de VS minder hard groeide dan analisten hadden verwacht. Ook de loonontwikkeling viel wat tegen. Hogere lonen kunnen de inflatie doen toenemen, wat van invloed kan zijn op het Amerikaanse rentebeleid.

China

President Donald Trump zei na afloop van het handelsoverleg met China dat de VS zich coulant opstelt ten opzichte van China. Hij zei dat hij ,,zo aardig" doet vanwege het respect dat hij heeft voor zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping.

De in New York genoteerde Chinese internetreus Alibaba won 3 procent na cijfers. De concurrent van Amazon zag zijn omzet afgelopen kwartaal flink stijgen. Er werd wel veel geïnvesteerd in nieuwe IT-systemen en winkelcentra, waardoor de winst lager uitviel dan een jaar eerder.

GoPro

GoPro zag zijn omzet in het eerste kwartaal dalen, maar drong wel zijn verlies wat terug te dringen ten opzichte van een jaar eerder. De producent van onder meer actiecamera's sprong 10 procent omhoog.

Biotechnoloog Celgene presenteerde in zijn kwartaalbericht een flink hogere omzet, die voornamelijk het resultaat is van een overname. Het aandeel won 1,6 procent.

Apple

Apple steeg met 3,8 procent naar recordhoogte op het nieuws dat investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway zijn belang in de iPhonemaker heeft vergroot. Berkshire komt nabeurs met resultaten.

Tesla ging na het forse verlies van een dag eerder 1,7 procent omhoog. Topman Elon Musk van de maker van elektrische auto's verdedigde zich op Twitter voor het schofferen van analisten in een toelichting op de kwartaalcijfers. Hij legde uit waarom hij hun vragen dom en saai had genoemd, maar hij gaf wel toe dat hen negeren onhandig was.

Pandora

Ook onder meer consumentengoederenmaker Newell Brands (plus 3,7 procent), kledingfabrikant VF (min 2,8 procent), muziekstreamingdienst Pandora (min 1,6 procent) kwamen met resultaten.

De euro was 1,1959 dollar waard, tegen 1,1938 dollar eerder op de dag bij het sluiten van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie kostte 2 procent meer op 69,76 dollar. Brentolie steeg 1,7 procent in prijs tot 74,84 dollar per vat.