2001090
Financieel

Oliehandel gokt op sancties VS

De olieprijs stijgt vrijdagavond op zorgen dat de Verenigde Staten zijn overeenkomst met Iran over de afbouw van kernenergie in ruil voor opheffing van sancties zal stoppen.

Amerikaanse WTI-olie steeg met bijna 2% tot rond $70, het hoogste niveau sinds eind 2014. Brentolie, gebruikt in Europa en het Midden-Oosten, ging met 1,3% omhoog tot nipt onder $75 per vat.

Op 12 mei loopt de overeenkomst af die president Obama met Teheran sloot. Als de deal niet wordt verlengd is er niet veel aan de hand voor de olieprijs, aldus Scotiabank.

Maar de verwachting van een deel van de oliehandel is dat president Trump, aangespoord door Israëlische beschuldgingen dat het een kernwapen blijft voorbereiden en altijd heeft gelogen over afbouw van zijn nucleaire programma, extra sanctiemaatregelen zal treffen.

Daarmee zal de export van Iran worden beperkt richting olietransporteurs en verwerkers.

Prijs al gestegen

Het oliekartel Opec probeerde eerder de prijs omhoog te bewegen door in de veertien aangesloten landen minder te produceren. Sindsdien is de prijs met 15% gestegen.

Speculanten proberen voorraden olie te bemachtigen om ermee te speculeren. Grote fondsen hebben volgens Bloomberg al ingezet op een prijs die naar $100 per vat van 159 liter moet gaan.