Financieel/Geld
2001230245
Geld

Aantal hypotheken met NHG stijgt

Den Haag - Steeds meer hypotheken worden met een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afgesloten. In het tweede kwartaal nam het aantal afgesloten hypotheken met het vangnet met 12 procent toe.

In totaal sloten 34.400 huishoudens in de meetperiode een hypotheek met NHG af. Het aantal nieuwe hypotheken was met 22.600 nagenoeg gelijk aan een jaar eerder. De groei zat hem mede in de oversluiters, die profiteerden van de huidige lage renteniveau’s. Hier ging het om 4800 NHG-hypotheken tegen 3600 een jaar eerder.

Huizenbezitters

Verder merkt NHG op dat steeds meer huizenbezitters een verbouwing aan het huis met NHG financierden. Het gaat dan onder meer om achterstallig onderhoud en het treffen van energiebesparende voorzieningen. In het tweede kwartaal waren er 7000 NHG-hypotheken afgesloten voor de verbouwing van de woning tegen 4500 in het tweede kwart van 2019.

Volgens NHG is nog niet in te schatten wat de impact van de coronacrisis is. Sinds het begin van de crisis biedt NHG woningeigenaren extra ondersteuning, door hulp bij toegang en betaalpauzes. Het afgelopen kwartaal ontving NHG 27 zogeheten verliesdeclaraties van geldverstrekkers tegen 101 een jaar eerder.

Afname

Deze afname hangt vooral samen met de stijging van de huizenprijzen. Daardoor is de verkoopopbrengst van een woning meestal voldoende om de hypotheekschuld te kunnen afbetalen.

De NHG is in het leven geroepen om een vangnet te bieden in het geval dat mensen hun hypotheeklasten niet meer kunnen betalen. Consumenten betalen een eenmalig bedrag voor zo’n garantie. Hypotheekverstrekkers bieden in ruil lagere rente aan.