Nieuws/Financieel
2001753844
Financieel

Arcadis doet flinke afschrijving vanwege coronamalaise

AMSTERDAM (AFN) - Ingenieurs- en adviesbureau Arcadis moet flink afschrijven op zijn activiteiten in het Midden-Oosten en op dochter CallisonRTKL.

Volgens het beursgenoteerde bedrijf kampen deze onderdelen vanwege de coronacrisis met een verminderde vraag uit bijvoorbeeld de architectuurwereld. Arcadis heeft nu ook besloten om minder actief te worden in het Midden-Oosten.

De totale afschrijving die in de boeken gaat, bedraagt 126 miljoen euro. Dat neemt niet weg dat de rest van Arcadis afgelopen kwartaal redelijk is doorgekomen. Dankzij eerder doorgevoerde besparingen verbeterden de marges verder. Ook werd de schuld verder teruggebracht.

"Genoeg werk ondanks coronamalaise"

Dit vindt DFT-verslaggever Yteke de Jong:

„Arcadis verrast met een hoge brutobedrijfswinst, ondanks de coronamalaise. Dit is met name te danken aan kostenbeheersing, want de omzet daalde in de meeste markten. Gelukkig voor Arcadis ziet het orderboek er stabiel uit, dus de komende tijd zal het ingenieursbureau genoeg werk hebben. De nettowinst, die niet wordt gepubliceerd in het derde kwartaal, zal wel negatief beïnvloed worden door de aangekondigde €126 miljoen aan afboekingen van goodwill. Onder meer op de architectendochter CallisonRTKL, dat een zorgenkind blijft.”

„De reeks acties die we aan het einde van het eerste kwartaal hebben geïnitieerd om onze kosten te verlagen en onze liquide middelen te behouden, blijven vruchten afwerpen”, geeft topman Peter Oosterveer aan.

Het operationele bedrijfsresultaat dikte op jaarbasis met 22 procent aan tot 66 miljoen euro. De winstmarge van het bedrijf als geheel kwam daardoor uit op 10,9 procent. Dat was een jaar terug nog 8,4 procent. De totale kwartaalopbrengsten liepen onder druk van de virusuitbraak met 6 procent terug tot 604 miljoen euro.