Nieuws/Financieel
2003414101
Financieel

Op de beursvloer

Slecht banenrapport VS werkt AEX naar record

De AEX ging met het een opgewekt gevoel de week uit ondanks slecht nieuws vanuit de Amerikaanse arbeidsmarkt. Vooral de goede gang van zaken bij de chipfondsen hielp de Amsterdamse beurs aan een nieuwe piek.

De AEX eindigt 0,8% hoger op 718,41 punten, het hoogste slotniveau ooit en een intraday piek van net boven 719 punten. De AMX stijgt 0,7% naar 1056,9 punten.

De meeste andere Europese beurzen winnen ook flink terrein.

Het teleurstellende Amerikaanse banenrapport temperde de vrees bij beleggers voor een oververhitting van de Amrikaanse economie en een mogelijke spoedige afbouw van de fiscale- en monetaire steun. In totaal kwamen er in de voorbije maand 266.000 nieuwe banen bij. Economen hadden vooraf op een banengroei van 1 miljoen gerekend. De werkloosheid liep licht op van 6% naar 6,1%. Philip Marey, econoom bij Rabobank, benadrukt dat in de horeca er wel sprake was van een forse toename van de banen, maar dat juist in andere sectoren er een krimp zichtbaar was. Hij wijst er op dat mogelijk de zeer ruimhartige coronasteun de animo om weer aan de slag te gaan,heeft getemperd. „De regering Biden heeft zichzelf daarmee enigszins in de voet geschoten. Het lijkt echter met de voorspoedige uitrol van de vaccinatie in de VS het slechts een kwestie van tijd is voordat de arbeidsmarkt sterk gaat verbeteren.”

Vinent Juvyns, strateeg bij JP Morgan, ziet economische oververhitting als het grootste risico. „Ons basisscenario is dat de inflatie tijdelijk omhoog schiet tot zo’n 3,5% in de VS en richting 3% in Europa, om volgend jaar weer tot 2% terug te vallen. Ik denk niet dat de obligatierentes hierop de komende maanden hard zullen oplopen, want deze zijn toch vooral afhankelijk van de toekomstige inflatie. Maar we blijven waakzaam.”

Vanuit dit perspectief geeft de beleggingsstrateeg duidelijk de voorkeur aan aandelen boven obligaties. „We denken dat cyclische aandelen het op korte termijn relatief goed zullen doen. We blijven echter ook positief over technologieaandelen, zeker voor de middellange tot lange termijn.”

Bij de Nederlandse hoofdfondsen boekt ArcelorMittal een winst van 2,3%. De staalgigant was donderdag al in trek dankzij meevallende kwartaalcijfers.

Chipfondsen liggen goed in de markt door een terugtrekkende beweging van de rentestanden na de banendomper uit de VS. ASMI pakt er 4,7% bij. ASML dikt 2,7% aan. BESI kan 2,5% bijschrijven.

De toeleverancier aan de voedings- en farmaciesector DSM levert 1,4% in.

Voedings- en schoonmaakmiddelenproducent Unilever zakt 0,6% weg.

Bij de middelgrote fondsen houdt Galapagos een winst van 1% vast op de aankondiging zich voortaan vooral toe te gaan leggen op ontstekingsziekten, fibrose en nieraandoeningen. Het biotechnologiebedrijf loopt hiermee naar eigen verwachting minder risico en bespaart ook kosten. KBC noemt het besluit verstandig.

Air France KLM komt flink van de grond met een stijging 4,1%.

Eurocommercial Properties klimt 1,8%, op de melding dat de huurinkomsten in het eerste kwartaal stabiel bleven.

Staalproducent Aperam wint 2,3% na zijn cijferpublicatie.

De maker van laadpalen en energieopslagsystemen Alfen vervolgt de neergang van de afgelopen paar maanden met een verlies van 1,7%.

Bij de smallcaps valt Ordina met een koerssprong van 12,6% op. ING heeft het koersdoel voor de it-dienstverlener verhoogd van €3,60 naar €5,00, in reactie op het onlangs gepubliceerde meevallende kwartaalbericht.

Wil je de DFT Nieuwsbrief voortaan iedere ochtend automatisch via de mail ontvangen? Dan kan je je hier gratis aanmelden.