Nieuws/Financieel
2005079392
Financieel

Groen licht voor coronamedicijn van Gilead

Washington - Volgens president Trump krijgt het experimentele medicijn tegen het coronavirus van producent Gilead versneld goedkeuring van de Amerikaanse toezichthouder.

Dat melden Amerikaanse media vrijdagavond.

De Food & Drug Administration (FDA) maakte al haast met goedkeuring van het experimentele coronamedicijn remdesivir van Gilead Sciences, dat samenwerkt met het Nederlandse Galapagos.

Het gaat om een speciale vorm van toestemming voor het gebruik van experimentele medicijnen in noodgevallen. Het medicijn krijgt met deze noodprocedure volgens de Wall Street Journal groen licht voor de duur van de coronapandemie; voor langer gebruik is opnieuw toestemming nodig van de FDA.

Gileads experimentele middel remdesivir lijkt coronapatiënten sneller te helpen herstellen dan met de normale zorg, zo lieten eerste resultaten van Amerikaans onderzoek zien. Dat bleek uit een vergelijking van groepen met en zonder het medicijn. Hoewel het verschil niet extreem was, is het gerechtvaardigd om voort gaan met remdesivir.

Tegelijkertijd stelden wetenschappers in het medisch tijdschrift The Lancet onlangs dat remdesivir geen statistisch significante voordelen liet zien bij de behandeling van de longziekte.

In de podcast corona-update vertelt verslaggever Silvan Schoonhoven over de vreemde paradox rond de ontwikkeling van vaccins. Verder nog veel meer coronanieuws. Luister ‘m hier.