Financieel/Geld
2008315470
Geld

’Hypotheekrenteaftrek kost schatkist over 20 jaar niets meer’

AMERSFOORT (ANP/DFT) Het is niet nodig om de hypotheekrenteaftrek helemaal af te schaffen. Huiseigenaren financieren het systeem op den duur namelijk helemaal zelf, omdat op termijn meer eigenwoningforfait wordt betaald dan aftrek ontvangen. Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis.

Uit het onderzoek, dat bureau SEO Economisch Onderzoek heeft uitgevoerd, blijkt dat het stelsel de overheid vanaf 2042 geen geld meer kost, maar juist oplevert. Dat komt door aanpassingen die al gemaakt zijn, aldus de onderzoekers. Zo werd al eerder de hypotheekrenteaftrek beperkt tot maximaal dertig jaar.

Vanaf 2031 zijn er daarom huizenbezitters met een hypotheek die geen aanspraak meer op hypotheekrenteaftrek kunnen maken. Die mensen betalen nog wel het eigenwoningforfait, de belasting op huizenbezit. De inkomsten daarvan stijgen ook en daardoor kost het huidige stelsel van belastingen en aftrekregelingen steeds minder.

De nettorekening van de hypotheekrenteaftrek, het saldo van de renteaftrek en het eigenwoningforfait, bedroeg tien jaar geleden zo’n €10 miljard per jaar. Door de afbouw van de renteaftrek en door de lage hypotheekrente is dit bedrag inmiddels teruggelopen tot ongeveer €6 miljard en neemt jaarlijks verder af.

Huizenprijzen

In zijn berekeningen is SEO uitgegaan van een jaarlijkse stijging van de huizenprijzen van 2%. Als die stijging groter is, zoals nu, dan komt het omslagpunt eerder.

Bovendien helpt het systeem van hypotheekrenteaftrek volgens Eigen Huis onder meer starters op de woningmarkt als de rente stijgt. De extra aftrek kan die stijging helpen opvangen. De vereniging denkt ook niet dat de hypotheekrenteaftrek een opdrijvend effect heeft voor de huizenprijzen.

Eigen Huis wil vanwege de uitkomsten van het onderzoek dat er voorzichtig wordt gekeken naar het huidige systeem voordat er drastische wijzigingen worden doorgevoerd. De roep om de hypotheekrenteaftrek verder te beperken of zelfs af te schaffen is de laatste tijd toegenomen, ziet directeur belangenbehartiging van VEH Karsten Klein. Hij roept politieke partijen op „niet uit opportunisme overhaast te kiezen voor een nieuw stelsel.”

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop