Nieuws/Financieel
2008362387
Financieel

Industriecijfer stuwt Wall Street naar winst

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York koersen maandagavond op winst af.

Een beter dan verwacht cijfer over de Amerikaanse industrie van marktonderzoeker ISM stuwde het sentiment. Beleggers op Wall Street houden de ontwikkelingen rond het nieuwe coronavirus in de gaten. Het aandeel van automaker Tesla zette zijn opmars voort.

De leidende Dow-Jonesindex stond even voor 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,5 procent hoger op 28.401 punten. De brede S&P 500 won 0,8 procent tot 3250 punten en techgraadmeter Nasdaq steeg 1,2 procent tot 9264 punten. In China sloten de beurzen eerder op maandag stevig in het rood. Het was de eerste sessie na een verlengde vakantieperiode vanwege het Chinees Nieuwjaar.

Tesla won bijna 17 procent aan beurswaarde geholpen door een positief analistenrapport van Argus Research. Daarin werd onder meer op de dominante positie van Tesla gewezen. De automaker verbaasde onlangs vriend en vijand met zijn kwartaalupdate. De beurswaarde van Tesla was destijds 115 miljard dollar. Dat is nu ruim 136 miljard dollar.

Gilead Sciences won 5,2 procent. De biotechnoloog wil een experimenteel middel tegen ebola gaan inzetten bij testen ter bestrijding van het coronavirus. Het bedrijf heeft daarvoor goedkeuring van de Chinese gezondheidsautoriteiten gekregen.

Apple verloor 0,8 procent. De iPhone-maker gaat al zijn winkels en kantoren op het Chinese vasteland sluiten tot komende zondag vanwege zorgen rond het coronavirus. Google-moeder Alphabet won 3,1 procent voorafgaand aan de cijferpublicatie na de slotbel. Sportartikelenreus Nike won bijna 4 procent. De onderneming werd door analisten van JPMorgan op het favorietenlijstje geplaatst.

Verder stonden oliebedrijven in de schijnwerpers vanwege de aanhoudende daling van de olieprijzen. Doordat in grote delen van China het openbare leven goeddeels plat ligt, is de vraag naar olie ook minder. Oliereus ExxonMobil verloor 2,6 procent aan beurswaarde, ook omdat het een adviesverlaging van Goldman Sachs aan de broek kreeg. Chevron verloor 1,2 procent.

Een vat Amerikaanse olie kostte 2,1 procent minder op 50,47 dollar. Brentolie werd 3 procent goedkoper op 54,92 dollar per vat. De euro was 1,1063 dollar waard tegen 1,1060 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.