Nieuws/Financieel
2009450
Financieel

Staalprijs sterk ondanks sancties

Chinees staal profiteert van grote vraag.

Chinees staal profiteert van grote vraag.

De staalprijzen in China reageren nauwelijks meer op de aangekondigde importheffingen door de Verenigde Staten. De vraag naar staal vooral uit de bouw is onverminderd hoog. Het prijseffect daarvan overtreft zorgen over de Amerikaanse sancties.

Chinees staal profiteert van grote vraag.

Chinees staal profiteert van grote vraag.

Dat constateert ABN Amro Economisch Bureau. In China daalde de staalprijs aanvankelijk direct na de aankondiging van de VS, maar herstelde licht in april mede dankzij aanhoudende goede vraag, aldus sectoreconoom Casper Burgering in een sectorrapport.

Europa probeert ondertussen onder de importheffing door de VS voor zijn staal uit te komen.

In de VS steeg de staalprijs dit jaar sterk door het grotere beroep op de binnenlandse productiecapaciteit.

Europa: zwakke staalprijs

In Europa zwakte de staalprijs af, maar het tempo van de daling is nog laag, aldus ABN Amro. „De daling in de Europese staalprijs is echter iets hardnekkiger door overvloedig aanbod van staal”, aldus Burgering. „Dit weegt zwaarder dan de nog steeds solide vraag naar staal.”

Europees staal.

Europees staal.

Grondstofprijzen voor het maken van staal, van ijzererts en cokeskolen, zullen komende maanden weinig opleveren voor beleggers omdat het aanbod ruim is.

„Dat is gunstig voor de marges van staalfabrieken”, aldus Burgering. De trend is gezet: sinds het begin van 2018 profiteren staalfabrieken van de lagere grondstofprijzen voor het maken van staal.