Nieuws/Financieel
2009843
Financieel

DSM herhaalt positieve winstwaarschuwing

DSM profiteert van tekort aan vitaminen in de markt.

DSM profiteert van tekort aan vitaminen in de markt.

Amsterdam - DSM bevestigt zijn verhoogde winstverwachting van halverwege april. Het chemieconcern presenteerde dinsdagochtend zijn definitieve cijfers over het eerste kwartaal van 2018, die in lijn waren met de voorlopige resultaten die vorige maand zijn gemeld.

DSM profiteert van tekort aan vitaminen in de markt.

DSM profiteert van tekort aan vitaminen in de markt.

DSM boekte in de eeste drie maanden van dit jaar een nettowinst van €331. een stijging van 122% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2017. Het aangepaste bedrijfsresultaat (ebitda) steeg 56% naar €538 miljoen.

Voor het hele jaar gaat DSM uit van een groei van 25% van het bedrijfsresultaat. ,,We zijn erg blij dat de sterke onderliggende prestaties van ons bedrijf aanhouden, met een groei die ver boven de markt ligt”, aldus ceo Feike Sijbesma in een verklaring. ,,Daarnaast profiteren we momentel van substantieel hogere prijzen door problemen in de levering door de industrie, die naar verwachting tijdelijk zijn en voor zwaar wegen in de eerste helft van dit jaar.”

DSM boekte alleen al in het eerste kwartaal een meevaller van €165 miljoen door de hoge prijzen die het concern voor zijn vitamine A en E preparaten kon vragen. Grote concurrent op dit vlak, BASF, heeft zijn belangrijkste fabriek na een brand in oktober stilliggen, waardoor er tijdelijk krapte op de markt is. Dat DSM daar zo sterk van zou profiteren, had men in Heerlen niet verwacht. In totaal schat topman Feike Sijbesma in dat DSM €250 tot €300 miljoen (ebitda) meer aan vitaminen verdient in 2018 dan begroot.

Hoewel de resultaten goed zijn, is niet iedereen tevreden bij DSM. Er is nog steeds geen nieuwe cao voor de 3800 Nederlandse werknemers bij het chemieconcern. De oude cao liep tot eind 2017. De onderhandelingen over een nieuwe cao liepen begin april spaak, omdat de vakbonden het loonbod van DSM veel te karig vinden. DSM bood 3% loonsverhoging voor de periode juli 2018 tot eind 2019. De vakbonden willen structureel 3,25% per jaar.

De bonden raadplegen op dit moment hun achterban. Geraldine Matchett, cfo van DSM, zegt te hopen dat de onderhandelingen snel hervat worden.