Nieuws/Financieel
2010720273
Financieel

Aderlating ASML brengt AEX niet van winstspoor af

Chipmachinemaker ASML, zwaargewicht in de AEX-index, verloor woensdagnamiddag steeds meer terrein. De Amsterdamse AEX behield ruime winst, ’s middags geholpen door Wall Street. Galapagos werd dagwinnaar. TomTom met bleef verrassen, in de Midkap bleef Air France KLM sterk.

De AEX-index sloot 0,9% hoger bij 577,56 punten.

De AMX sloot 0,6% hoger bij 772,66 punten.

De koersenborden in Londen toonden winst (+1,8%), Parijs (+2,2%) en Frankfurt (+1,5%) kleurden eveneens groen. De Spaanse beurs bleef duidelijk achter.

Gilles Moëc, hoofdeconoom van de AXA Group, waarschuwde voor teveel optimisme. „Het aantal slachtoffers van corona begint weer toe te nemen. Dit zal het bewustzijn over de omvang van de crisis vergroten. De opleving in het derde kwartaal loopt zeker een deuk op”, stelde hij.

Beleggers waren toch positief na hoopvolle ontwikkelingen rond een coronavaccin, allereerst van het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna. Volgens wetenschappers heeft het coronavaccin in de eerste testfase bij alle 45 proefpersonen voor antistoffen gezorgd. Ook een medicijn van AstraZeneca zou nieuwe stappen zetten.

„De kans op een vaccin of medicijn tegen het coronavirus brengt geloof in de markt; wat een bredere winst geeft dan alleen in medicijnmakers”, zegt beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital.

De Dow Jones steeg 1,1% of 294 punten, de S&P 500 ging met 0,9% winst van start en de Nasdaq bleef achter, met 0,3% toename.

ING-investment manager Simon Wiersma: „Met hoop op een spoedig coronavaccin is er hoop op een snelle terugkeer naar ’normaal’. Dat zie je vandaag vooral terug in relatief sterke stijging van de meer cyclische aandelensectoren zoals industriegoederen, energie en basismaterialen die zijn achtergebleven. Daar tegenover staat dat de cijfers van ASML, United Health en Goldman Sachs beleggers niet of nauwelijks weten te verrassen.”

Ook op de obligatiemarkt ziet hij twijfel. ,,Bij zoveel enthousiasme op de aandelenmarkten zou je rentes sterker moeten zien oplopen. Beleggers houden een slag om de arm, ze zijn in afwachting van de ECB-vergadering van morgen en de meeting vrijdag en zaterdag over het Europees herstelfonds.”

De euro werd 0,3% meer waard. Brentolie liep 1,4% in prijs op: $43,50 per vat. Het American Petroleum Institute meldde een afname van de olievoorraad. Bloomberg meldt dat oliekartel OPEC en bondgenoten vandaag toch bij de bestaande productiebeperking bijven.

ASML zakt weg

In de AEX versterkte Galapagos zijn koppositie bij de slotbel tot een winst van 5,8% - na een koersdreun van 5,9% dinsdag. Volgens analist Jos Versteeg (InsingerGilissen) moeten beleggers in Galapagos tegen een stootje kunnen, gezien de grillige koersbewegingen van het aandeel.

Philips volgde met 4,5% winst.

Chemicaliëndistributeur IMCD werd 4,4% meer waard.

Staalfabrikant ArcelorMittal (+2%) profiteerde van een koopadvies van zakenbank Goldman Sachs.

Na ochtendverlies, herstelden veel financials zich. Verzekeraar NN (+0,1%) hervond zich, ook Aegon (+0,6%), het meestverhandelde aandeel ING (+3%) en ABN Amro (+1,7%) werden in de middag opgepikt.

Shell en Unilever werden respectievelijk 1,5% en 1,4% meer waard.

ASML leverde ’s middags uiteindelijk 3,7% in. De chipmachinefabrikant uit Veldhoven wist in het tweede kwartaal de winst op te voeren te midden van de coronacrisis. Ook voor de rest van het jaar is ASML optimistisch. Maar de omzet in het afgelopen kwartaal was iets onder de verwachting van analisten. Het orderboek van ASML werd eveneens minder dik. ASML zakte weg door een verklaarbare omzetdaling, die in het derde kwartaal wordt ingelopen, aldus zakenbank KBC.

Voormalig zusterbedrijf ASMI verloor 0,2%.

Techindex Nasdaq presteerde dit jaar 25% beter dan de bredere Amerikaanse aandelenmarkt. Vooral techaandelen staan echter onder druk, als de overheid het coronavirus in de VS niet beter onder controle krijgt, aldus Christopher Jeffery van vermogensbeheerder Legal & General Investment Management.

In de AMX-index waren ingenieursbureau Basic-Fit (+3,5%), luchtvaartconcern Air France KLM (+6,7%) en verlichtingsproducent Pharming (+2,8%) de grootste stijgers.

Vastgoedfondsen WDP (-2,7%) en Eurocommercial Properties (-1,5%) waren de grootste achterblijvers bij de middelgrote fondsen.

TomTom: verbetering zichtbaar na dieptepunt

Bij de smallcapfondsen bleef TomTom dankzij 9,7% winst op de route. ING noemde zijn kwartaalresultaten ’geruststellend’. De navigatiedienstverlener is wel hard geraakt door de coronacrisis, maar volgens topman Harold Goddijn is er inmiddels een verbetering zichtbaar. TomTom zag de omzet in het afgelopen kwartaal met 41% dalen en leed een verlies van €62 miljoen. Volgens Goddijn laten de operationele inkomsten herstel zien na het dieptepunt in april, maar hij waagde zich niet aan voorspellingen voor het hele jaar.

Automatiseerder ICT Group won 2,7%. Het nam Esprit Management & IT Services overgenomen.

Biotechbedrijf Vivoryon (+4,3%) heeft de eerste patiënt ingeschreven voor een fase 2b Alzheimer-studie. De studie zal de veiligheid en de doeltreffendheid van Vivoryon’s belangrijkste kandidaatmedicijn, varoglutamstat (PQ912), evalueren bij circa 250 patiënten met de ziekte van Alzheimer in Nederland, Duitsland en Denemarken.

Jaarverlies voor Oranjewoud

Het lokaal genoteerde Oranjewoud bleef vlak. Het heeft vorig jaar voor het eerst in jaren verlies geleden. Het moederconcern van bouwbedrijf Strukton en ingenieursbureau Antea Group moest vooral financieel bloeden vanwege een aantal onderhoudscontracten met ProRail. Ook problemen met een grote Deense opdracht voor een railverkeersmanagementsysteem zetten het resultaat onder druk.

Tie Kinetix hield 6,7% over. Het softwarebedrijf meldde in een tussentijdse handelsupdate dat de vraag naar diensten en de orderinstroom zich volgens verwachting ontwikkelen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws ontvangen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo