Nieuws/Financieel
2011214
Financieel

Column: Opmars van innovatieve tech

De 5 grootste bedrijven ter wereld qua beurswaarde zijn techondernemingen! Sterker nog: van de 10 grootste nu, zijn er 7 die groot geworden zijn als gevolg van de technologische revolutie. Wat me bovendien opvalt, is dat het ook in een sneltreinvaart is gegaan.

Innovatieve techondernemingen als Alphabet, Amazon, Apple en Facebook stoomden in 1 of 2 decennia op tot de hoogste posities qua beurswaarde. Het toverwoord is natuurlijk: groei.

Door sterk stijgende omzetten en exploderende winsten groeiden deze ondernemingen in een ongehoord tempo uit tot megaondernemingen. Neem Facebook, 15 jaar geleden was dit bedrijf het zolderkamertjesniveau nauwelijks ontstegen.

Of denk aan Google, nu tot Alphabet omgedoopt. Het bedrijf is sinds 2004 beursgenoteerd. Door de technologische revolutie en de enorme groei van onder meer ontwikkelingen als social media en online shopping is het met deze bedrijven heel hard gegaan. Want als je als bedrijf voortdurend sterk groeiende omzetten boekt en megawinsten behaalt, groei je exponentieel.

Oude economie

Ze passeerden daardoor links en rechts bedrijven uit de ‘oude economie’. Zoals de grote oliebedrijven. Of een supermarktketen als het Amerikaanse Walmart, jarenlang een van de grootste bedrijven ter wereld. Maar online shopping-giganten als Amazon en het Chinese Alibaba passeerden Walmart haast achteloos.

Misschien overdrijf ik met dat woord ‘achteloos’ een beetje. Want de ceo’s van Amazon en Alibaba hebben dit natuurlijk niet zomaar voor elkaar gekregen. Maar het is vooral de technologie die het mogelijk maakt.

Online shopping kun je nu eenmaal veel makkelijker voortdurend laten groeien dan winkels van steen. Met andere woorden, zonder de technologie was die enorm snelle groei niet mogelijk geweest.

Megagroei en beleggers (I)

Voor beleggers is die groei natuurlijk een belangrijk gegeven. Je weet namelijk dat de technologische revolutie die megagroei in de hand werkt. En bovendien dat de groei nog lang niet voorbij is.

De recente cijfers van bedrijven als Amazon, Facebook, Alphabet en Apple waren ook weer heel goed. Ik zal nu niet alle omzet- en winstgroei cijfers van deze bedrijven opdreunen hier. Maar analisten waren over het algemeen verrast door de sterke cijfers.

Voor de zoveelste keer. En ook de verwachtingen blijven goed voor deze bedrijven. Steeds meer beleggers zien dat de groei zit bij ondernemingen die volop profiteren van de technologische revolutie.

Structurele veranderingen

En almaar meer beleggers beleggen ook daadwerkelijk in techondernemingen. Omdat ze zien dat er structurele veranderingen zijn in de wereld. Dan is het, weten deze beleggers, verstandig om mee te bewegen. En accenten binnen je beleggingsportefeuille duidelijk anders te leggen.

Want waarom zou je afwachten en niets doen, als je ziet dat de wereld verandert? Waarom zou je niet beleggen in de innovatieve techbedrijven, als je ziet dat ze razendsnel groeien? Eigenlijk is het niet meer dan logisch om als belegger mee te bewegen met die veranderingen.

En innovatieve techbedrijven op te nemen binnen je beleggingsportefeuille. Want daar zit de groei.

Robert Schuckink Kool, Bright New World

Deze beleggingsaanbevelingen zijn opgesteld door Robert Schuckink Kool, hoofd research bij Wijs & van Oostveen Fund Management B.V. De heer Schuckink Kool heeft op het moment van publicatie geen eigen positie in de besproken fondsen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik kunt u hier vinden: www.brightnewworld.nl/meldingen-wet-marktmisbruik.