Nieuws/Financieel
2013972121
Financieel

Trump niet blij met ECB-preses Draghi

Washington - De Amerikaanse president Donald Trump is niet blij met Mario Draghi. De president van de Europese Centrale Bank (ECB) sprak eerder op dinsdag over mogelijke renteverlagingen en andere extra stimuleringsmaatregelen voor de Europese economie. Met zijn opmerkingen heeft Draghi in de ogen van Trump de waarde van de euro gemanipuleerd.

Na de woorden van Draghi daalde de waarde van de euro ten opzichte van de dollar. Trump wees er in een tweet op dat daarmee sprake is van oneerlijke concurrentie. De president stelt dat de ECB, maar ook China en andere economische machtsblokken al jaren de waarde van hun munten manipuleren en daar ook mee wegkomen. Trump bestempelt dat als oneerlijk.

Draghi sprak op het jaarlijkse forum van de centrale bank in het Portugese Sintra. Als gevolg van zijn speech werden ook eerdere verliezen op de Europese aandelenbeurzen omgebogen in plussen.

Jerome Powell

Trump is overigens in eigen land ook al langer niet te spreken over het beleid van de Federal Reserve. Persbureau Bloomberg meldt op basis van ingewijden dat Trump heeft onderzocht of hij de macht van voorzitter Jerome Powell van de koepel van centrale banken kon inperken.

De door Trump zelf aangestelde Powell kreeg al meermaals onverhulde kritiek van Trump, een ongewone stap door een zittende Amerikaanse president. Trump pleitte zelfs openlijk voor het ontslag van Powell. Rond de tijd van die uitspraken zou hij zich hebben verdiept in de mogelijkheden om Powell de voorzittershamer te ontnemen.

Het Witte Huis wilde niet officieel reageren op "iets wat maanden geleden speelde". Volgens economisch adviseur Larry Kudlow is een stap als Powell terugzetten in functie momenteel niet aan de orde. De Fed laat weten dat een voorzitter wettelijk gezien alleen kan worden afgezet als daar zwaarwegende redenen voor zijn.