Nieuws/Financieel
2014591
Financieel

Aantal faillissementen omlaag

Het aantal faillissementen daalt dit jaar naar verwachting verder. Volgens kredietverzekeraar Atradius gaat het Nederland economisch zelfs zo voor de wind, dat er waarschijnlijk bij benadering nog maar half zoveel bedrijven omvallen als voor de crisis.

,,De trend in faillissementen ontwikkelde zich de afgelopen maanden gunstiger dan we tijdens onze vorige raming hadden verwacht'', stelt John Lorié, hoofdeconoom van Atradius. ,,Hierdoor gaan we nu uit van 8 procent daling in 2018 in plaats van 4 procent.'' Daarmee zou het niveau van faillissementen nog maar 53 procent zijn van het niveau van 2007. Drijvende kracht achter deze cijfers is de alsmaar aantrekkende economie, waarvan bedrijven profiteren.

Toch zijn de gunstige vooruitzichten volgens Lorié geen reden om achterover te leunen. Onder meer de onzekerheid rondom de uitkomst van de brexit-onderhandelingen vormt nog een reële bedreiging voor de vooruitzichten, zegt de econoom. Een chaotische brexit vormt voor Nederland als belangrijke handelspartner van Groot-Brittannië immers een risico. Bovendien worden de economische vooruitzichten bedreigd door een mogelijke handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, aldus Atradius.