Nieuws/Financieel
2014798
Financieel

Concurrentie en roaming drukken resultaat VodafoneZiggo

Amsterdam - VodafoneZiggo heeft ook in het eerste kwartaal de druk mobiele markt ondervonden. De Nederlandse joint-venture waarin Liberty Global en Vodafone hun Nederlandse activiteiten hebben ondergebracht, boekte een lagere omzet en bedrijfsresultaat. Vanwege de aanwas met 50.000 klanten sprak cfo Ritchy Drost desalniettemin van ’hele mooie kwartaalresultaten’.

De omzet kwam 4% lager uit op €972,2 miljoen terwijl het bedrijfsresultaat daalde van €54 miljoen naar €31,2 miljoen. De omzetdaling was volgens hem voor de helft te danken aan Europese regels die sinds juli vorig jaar verbieden om roamingkosten te rekenen binnen Europa. Dat effect zal na het tweede kwartaal verdwenen zijn uit de groeicijfers.

De andere helft van de daling komt deels op het conto van de harde concurrentie op de markt voor mobiel, waarop Vodafone onder andere met kortingen moet inzetten om zijn positie te verbeteren.

Vodafone verkocht bij zijn abonnementen weer minder mobieltjes. „Ik denk dat je wel kunt spreken van een markttrend dat consumenten vaker kiezen voor een sim-onlyabonnement. Dat is niet zo raar gezien de kwaliteit van de toestellen en het feit dat nieuwe modellen steeds duurder worden. Aan de toestellen verdienen we niks. Dat we er er minder van verkopen zie je dan wel terug in de omzet, maar niet in onze marge”, zegt Drost.

Verwacht in de tweede van het jaar een verbeterd resultaat, gemeten naar organisache vrije kasstroom, nadat die in het eerste jaar licht daalde. „Onze verwachting is dat we een stabiel resultaat boeken over het hele jaar. Dat betekent dat je verwacht te groeien in de tweede helft van het jaar”, zegt Drost.

Die groei moet komen uit de aanwas van 35.000 klanten, die steeds vaker zowwel vaste diensten als een mobiel abonnement afnemen. De prijsverhoging die het bedrijf deze week aan zijn klanten aankondigde staat volgens Drost los van de verbetering van het resultaat dat hij verwacht te boeken.

De moederbedrijven van de de Nederlandse joint-venture VodafoneZiggo zijn momenteel in gesprek over een mogelijke deal over de activiteiten in Duitsland en Oost-Europa. Voor de Nederlandse situatie lijkt dat volgens Drost, die niet aan tafel zit bij deze gesprekken, geen gevolgen te hebben.„We zien het als een compliment.”