Nieuws/Financieel
2015465039
Financieel

Vopak breidt uit in Houston en Sydney

Rotterdam - Tankopslagbedrijf Vopak breidt zijn capaciteit uit in het Amerikaanse Houston en in het Australische Sydney. Dat meldde Vopak in een handelsbericht over het tweede kwartaal.

Vopak breidt zijn chemische terminal Deer Park in de haven van Houston uit met 33.000 kubieke meter. In Sydney gaat om een expansie van de terminal met 105.000 kubieke meter voor opslag van schone petroleumproducten en luchtvaartbrandstof. Deze uitbreidingen beginnen allebei in het tweede kwartaal van 2021.

"Lage bezettingsgraad"

Dit vindt DFT-verslaggever Edwin van der Schoot: „Financieel ziet het eerste halfjaar van Vopak er uitstekend uit, met omzet en vooral stevige winstgroei. Maar een puntje van zorg is de bezettingsgraad van de tanks van het olie- en gas opslagbedrijf. Die is met 84% in het tweede kwartaal op het laagste niveau in jaren gekomen, en ligt onder Vopaks eigen kritische ondergrens.” @vdschoot

Verder kondigde Vopak aan een belang te nemen van bijna 11 procent in het Duitse Hydrogenious LOHC Technologies dat zich bezighoudt met technologie voor veilige en kosteneffectieve opslag van waterstof. Er werden geen financiële details gemeld.

De omzet van Vopak bedroeg in het tweede kwartaal 316,8 miljoen euro, met een bedrijfsresultaat exclusief bijzondere posten (ebitda ex-items) van 208 miljoen euro.