Nieuws/Financieel
2016035835
Financieel

Bedrijven op strafbank Euronext dreigen notering te verliezen

Amsterdam - Zes beursfondsen dreigen hun beursnotering te verliezen. Beursuitbater Euronext pakt ze aan omdat ze na maanden wachten geen jaarrekening overleggen.

Dat heeft Euronext Amsterdam gemeld. Het scherpt de maatregelen nu aan. Volgens zijn regel 6903/3 krijgen fondsen aan de beurs die niet aan de verplichtingen van een beursnotering voldoen, van het beursbedrijf een plaats op het ’strafbankje’.

Dat speelt als er sprake is van een dreigend faillissement of als een onderneming niet voldoet aan wettelijke verplichtingen. Daarmee bedoelt Euronext onder andere het opstellen van een jaarrekening.

Extra risico

De maatregel die Euronext op 13 april heeft gemeld, geldt als een waarschuwing voor beleggers dat de handel in effecten van deze ondernemingen extra risicovol is, stelt de Vereniging van Effectenbezitters (VEB).

Zes bedrijven zitten op het strafbankje: DGB Group, AND (nu Geojunxion), New Sources Energy, Bever Holding, Alumexx en Lavide Holding.

De eerste notering die geschrapt dreigt te worden is die van Lavide Holding, de lege beurshuls. In mei zit de vennootschap zonder activiteiten twee jaar op het strafbankje.

Een van de oorzaken dat de boeken nog niet zijn gecontroleerd, is dat de bedrijven geen accountant konden vinden. En zonder die accountantscontrole kan een onderneming geen jaarrekening publiceren.

’Onwenselijk’

„Dat is voor veel betrokkenen, waaronder beleggers, een onacceptabele en onwenselijke situatie”, aldus de Vereniging van Effectenbezitters.

Beursbedrijf Euronext meldt dat het na twee jaar ’zitten’ de beursnotering van de ondernemingen wil gaan schrappen. Die procedure zal minimaal zes maanden in beslag nemen.

„Beleggers dreigen na schrappen van de notering achter te blijven met slecht of niet verhandelbare stukken”, zegt de VEB.

„Die situatie is onwenselijk, maar het belang van een beurs die regels handhaaft ter bescherming van ordentelijke handel weegt zwaarder.”

’Ruim de tijd’

Bovendien hebben beleggers voor het moment van het schrappen van de notering al ruimschoots de kans gekregen om hun belang te verkopen, stelt de belangenvereniging.

Er is een tekort aan gespecialiseerde accountants. Zes kantoren hebben de bevoegdheid om beursfondsen te controleren.

Veel van ondernemingen op het strafbankje verwijzen naar het tekort. Accountantsorganisaties spreken dat gebrek tegen, omdat veel andere kleine beursfondsen wel een accountant kunnen vinden.