Nieuws/Financieel
2019679
Financieel

Tips en voordeeltjes

Aankoop zonnepanelen vreet energie

Volop egernissen bij aankoop zonnepanelen. Die ervaringen bieden ook tips.

Volop egernissen bij aankoop zonnepanelen. Die ervaringen bieden ook tips.

Moet je aan de zonnepanelen? De eerste generaties zonnecellen glimmen op de daken. Veel kopers raken uit de kosten. Nieuwe versies zijn goedkoper en krachtiger, de installateurs bedrevener. Maar klachten over de plaatsing en vooral de service blijven. Welke lessen bieden ervaringen van eerste kopers?

Volop egernissen bij aankoop zonnepanelen. Die ervaringen bieden ook tips.

Volop egernissen bij aankoop zonnepanelen. Die ervaringen bieden ook tips.

Online regent het aanbiedingen. De prijzen van de panelen die zonlicht omzetten in elektriciteit zijn volgens experts „uitgekauwd, vooral dankzij Aziatische aanbieders.” Een half miljoen Nederlandse huishoudens heeft ze nu op het dak.

Kiezen voor milieuvriendelijke energie uit zonnepanelen lijkt interessant nu Nederland de gaswinning in Groningen drastisch afbouwt en huishoudens ’van het gas’ gaan.

Voor een gemiddeld rijtjeshuis kosten de geïnstalleerde panelen rond €5000. Maar wijken weten steeds handiger kortingen af te dwingen als meer bewoners zich aansluiten voor gezamenlijke aankoop.

Investeren in de vijflaags panelen met doorgaans zestig losse cellen levert dankzij lagere energielasten al snel meer op dan de magere spaarrente van zo’n 0,35% die particulieren bij de bank krijgen, weet Energieleveranciers.nl, sinds 2004 actief als vergelijker. Meer prijsvergelijkers tonen dat de panelen een rendement van zeker 4% over het investeringsbedrag geven.

De zwartgerande en soms iets goedkopere blauwe zonnevangers op het dak voegen volgens makelaars momenteel extra waarde toe aan huizen, omdat zoekers steeds milieubewuster selecteren.

Btw terug

De landelijke subsidieregeling voor aanschaf van panelen om de invoering te bespoedigen is echter gesloten. Gemeenten bieden her en der wel subsidie. Bewoners kunnen altijd alle btw op de panelen – bijna een vijfde van de aanschafprijs - terugvragen bij de Belastingdienst.

Ook zonder zulke subsidie springen kopers er volgens experts financieel altijd goed uit. „Een investering in zonnepanelen kun je er in zeven of acht jaar uit hebben. Daarna heb je gratis stroom van eigen dak”, stelt de Consumentenbond.

Wie meer stroom opwekt dan verstookt, kan het als particuliere kleinverbruiker naar de leverancier terugzetten. De meter loopt dan terug. Is er even een tekort, dan wordt dat eind van het jaar verrekend met het overschot, het zogeheten salderen.

Cashen

Dat lijkt zonnig cashen, maar kopers van de eerste generaties zonnepanelen stuiten op een serie problemen. Dé klacht is dat de meter in de kast of de app op de smartphone minder energieopbrengst toont dan in de folder stond. Goede tweede is de beroerde service bij problemen zoals onbereikbare centrales. De verkoper en de zzp-installateur spelen problemen soms handig naar elkaar toe.

„Het probleem blijkt dat er veel technische afwijkingen kunnen zijn. Hoewel je naast elkaar woont, is geen enkel huis hetzelfde voor de installatie”, stelt Marcel Blaauw van Zonnepanelen.net.

„Meer of minder op het zuiden geplaatst, een boom nabij, dat is voor de opbrengst een wereld van verschil. Die afwijkingen moeten leveranciers op het dak vooraf goed calculeren. Als je dat als klant meekrijgt, bespaar je jezelf als consument veel teleurstellingen. Maar zo’n advies kost natuurlijk wat geld en tijd, en Nederlanders zijn zuinig. Ik zou het altijd doen.”

Sommige leveranciers met online offertes rekenen een verkeerd standaardrendement voor. „Ze nemen de afschrijving niet mee en vergeten de jaarlijkse vermindering van de opbrengst van de zonnepanelen”, merkt Blaauw.

Ook de omvormer, die de energie van de cel in elektriciteit omzet, verliest altijd kracht. Het rendement op de investering is dan maximaal 4 tot 6%, nooit de veel gebruikte 10% aldus Blaauw. „Laat je niet gek maken door de prijs.”

De markt van aanbieders verandert snel, inmiddels zijn 1600 bedrijven erin actief. „Aanvankelijk waren er veel cowboy-bedrijven onder de aanbieders”, aldus Stefan Ruiter van Comparemysolar, dat sinds 2010 vergelijkt. „Die legden de panelen even snel op het dak en daarna was er weinig service. Makkelijk geld verdiend voor hun, maar de klant zat later met de problemen.”

Sinds enkele jaren werken verkopers en adviseurs met kwaliteitskeurmerken. Maar die zeggen vaak niets over het energierendement, wel over de veiligheid of kwaliteit van de panelen. En cowboys zijn er nog steeds. „Vaak zijn het marketingbedrijven, die goed kunnen verkopen, maar het zijn geen installateurs.”

Goede installateur schaars

Experts in de markt komen daarom tot enkele praktische adviezen, naast natuurlijk het opvragen van meerdere offertes en de klassieke prijs-, garantie- en servicevergelijkingen.

„Verdiep je goed in de verkoper en de installateur afzonderlijk”, zegt Blaauw. Zijn ze wel gecertificeerd, is er voldoende personeel, hoe sterk is de klanten- en vooral de reparatieservice? Bedrijven met een garantiefonds zoals SGZE voor tegenvallers worden door meerdere vergelijkers genoemd. „Een bedrijf dat vooraf geen opbrengstberekening op papier zet, moet je wantrouwen”, aldus Blaauw.

Ga ook voor de grotere merken, suggereert Comparemysolar.

De omvormer is het meest ondergewaardeerd. Bezuinig hier nooit op, zeggen experts. Ze moeten goed kunnen koelen, anders zakt de opbrengst drastisch. Kies panelen met omvormers die per paneel schakelen. „Valt er een paneel uit, dan reduceert dat je totaalopbrengst veel minder.”

Na 25 jaar is rond 80% van het vermogen bij goede panelen gegarandeerd. Maar de opbrengst smelt als zonnepanelen vies worden. Twee keer per jaar schoonmaken wordt als advies gegeven. „Geloof niet in de zogeheten zelfreinigende panelen die met regen wel schoon wassen. Algenaanslag, een paar vogels – die vervuiling blijft liggen”, aldus Blaauw. „Een auto moet af en toe ook naar de garage.”