Nieuws/Financieel
2019921
Financieel

Avast grootste technotering Europa

Amsterdam - Online beveiliger Avast Software BV bereikte donderdag met zijn notering in Londen €2,7 miljard beurswaarde.

Het Tsjechische antivirusbedrijf met een jaaromzet van €780 miljoen werd daarmee, ondanks een vervolgens lagere introductiekoers, de recent hoogst gewaardeerde technologienotering in Europa.

De markt was op zijn hoede met het in 1988 opgerichte bedrijf. Beleggers zouden volgens bankiers die Avast begeleiden al aan de onderkant instappen van de eerder geschetste bandbreedte van de introductiekoers, van 250 tot 270 pence.

Het aandeel zakte evengoed na opening van de beurs van 250 pence naar 237 pence. Desondanks troeft het in waarde de andere technologienoteringen in Europa af.

Schiphol-zetel

Het Tsjechische Avast, met een zetel op Schiphol, is een van de grootse leveranciers van antivirusprogramma’s en claimt 435 miljoen gebruikers.

Een deel van zijn programma’s is gratis, veel software is freemium: de basisbescherming is gratis, voor extra toepassingen moeten klanten betalen.

In juli vorig jaar kocht het Piriform, de ontwikkelaar van het veel gebruikte CCleaner. In 2016 verwierf het concurrent AVG.

Avast bracht 25% van de aandelen naar de beurs. Het betaalt van de opbrengst van zijn notering $300 miljoen aan schulden terug. De oprichters van Avast, Pavel Baudis en Eduard Kucera, hebben de helft van de aandelen, CVC Capital Partners bezit 29%, Summit Partners 7%.

De leverancier voor zowel consumenten als bedrijven uit Tsjechië werkt vanuit een zetel op Schiphol. In 2012 mislukte de notering in New York en koos het bedrijf voor Londen.